Palačinky

  • palačinky
CO BUDETE POTŘEBOVAT
  • 500 g hladké pšeničné mouky
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 6 vajec
  • sůl 
  • ¾ l méka
  • ¼ l vody do těsta
  • 1 – 2 dcl vody do těsta po odpočnutí
  • 40 g másla  

"Mami, uděláš nám palačinky?" Velmi častý požadavek dětí a rychlé řešení večeře.

Zdá se to být velmi jednoduché, ale pokud chcete dosáhnout nadstandardního výsledku, vyzkoušejte osvědčený postup.  

Prosejte 500 g hladké pšeničné mouky do mísy a přimíchejte sáček vanilkového cukru.

Potom vlejte 6 předem rozšlehaných vajec a špetku soli. Začněte vmíchávat mouku do směsi a postupně přilévejte 3/4 litru mléka a 1/4 litru vody. Hladké těstíčko můžete vylepšit panáčkem rumu.

A teď pozor, vmícháme 40 g rozpuštěného másla a necháme 2 hodiny odpočinout při pokojové teplotě. Po této době většinou těsto zhoustne a proto přidáme 1-2 deci vody a hurá na smažení.

Palačinková pánev se musí pořádně a hlavně rovnoměrně rozpálit, proto volte pánvičku se silným dnem a nízkými okraji (palačinky se v ní lépe otáčí).

Kápneme olej a krouživým pohybem rozlejeme po pánvi. Nalijeme těsto a nakláněním pánve jej rozlijeme po celém povrchu.

Množství těsta (tedy tloušťka palačinky) je věcí zvyklostí. Někdo má rád tenoučké jak pergamen, jiný preferuje tlustou, téměř lívanec.

Jakmile je palačinka z jedné strany opečená, měla by být horní strana téměř ztuhlá. To je ten moment, kdy ji otočíme. Ti odvážnější jen pohybem pánve, ale pozor, při této metodě šetřete olejem, kterým byste se mohli popálit a pěkně zaneřádit kuchyň.

Hotové palačinky klademe na talíř, potíráme džemy a marmeládami a balíme do ruličky nebo šátečku. Když jsme u těch džemů, určitě vyzkoušejte náš šípkový, borůvkový a špendlíkový.