Palačinky patří mezi nejoblíbenější pokrmy, které si můžete připravit kdykoli během roku. Zdá se, že se na nich nedá nic pokazit, ve skutečnosti však správný postup dokáže zázraky! Vyzkoušejte palačinky podle našeho osvědčeného receptu. Jejich příprava je rychlá a jednoduchá, a výsledkem jsou jemné a tenké palačinky, které můžete naplnit podle své chuti. Ať už preferujete sladké náplně jako džemy a marmelády, nebo slané varianty, tento recept vám poskytne dokonalý základ pro obě možnosti.
Jak na dokonalé palačinky?
„Mami, uděláš nám palačinky?“ Velmi častý požadavek dětí a rychlé řešení večeře. Zdá se to být velmi jednoduché, ale pokud chcete dosáhnout nadstandardního výsledku, je třeba vsadit na osvědčený postup.
Těsto by nemělo být příliš husté ani řídké. Právě jeho správná konzistence je klíčem k tenkým, ale pevným palačinkám. Důležité je také nechat těsto odpočinout, aby se mouka dobře spojila s tekutinou – to zajistí jejich jemnost a vláčnost. A v neposlední řadě, chyby často nastávají při smažení. S příliš vysokou teplotou budou palačinky spálené na povrchu a syrové uvnitř, nízká teplota zase nezajistí správně zlatavý vzhled.
Jak na ty dokonalé, tenké, pružné, lehce zlatavé a krásně voňavé palačinky? Stačí se držet našeho receptu a úspěch je zaručen!
Ingredience na dokonalé palačinky
- 500 g hladké pšeničné mouky
- 1 sáček vanilkového cukru
- 6 vajec
- sůl
- ¾ l méka
- ¼ l vody do těsta
- 1–2 dcl vody do těsta po odpočnutí
- 40 g másla
Recept na dokonalé palačinky
- Prosejte 500 g hladké pšeničné mouky do mísy a přimíchejte sáček vanilkového cukru.
- Potom vlejte 6 předem rozšlehaných vajec a špetku soli. Začněte do směsi vmíchávat mouku a postupně přilévejte 3/4 litru mléka a 1/4 litru vody. Hladké těstíčko můžete vylepšit panáčkem rumu.
- A teď pozor, vmícháme 40 g rozpuštěného másla a necháme 2 hodiny odpočinout při pokojové teplotě. Po této době většinou těsto zhoustne a bude třeba přidat 1–2 deci vody. A hurá na smažení.
- Palačinková pánev se musí pořádně a hlavně rovnoměrně rozpálit, proto volte pánvičku se silným dnem a nízkými okraji (palačinky se v ní lépe otáčí).
- Kápneme olej a krouživým pohybem rozlejeme po pánvi. Nalijeme těsto a nakláněním pánve jej rozlijeme po celém povrchu.
- Množství těsta (tedy tloušťka palačinky) je věcí zvyklostí. Nebudeme vám nutit „správný“ tvar. Někdo má rád tenoučké jak pergamen, jiný preferuje tlustou, téměř lívanec.
- Jakmile je palačinka z jedné strany opečená, měla by být horní strana téměř ztuhlá. To je ten moment, kdy ji otočíme. Ti odvážnější jen pohybem pánve, ale pozor, při této metodě šetřete olejem, kterým byste se mohli popálit a pěkně zaneřádit kuchyň.
- Hotové palačinky klademe na talíř, potíráme džemy a marmeládami a balíme do ruličky nebo šátečku. Když jsme u těch džemů, určitě vyzkoušejte náš šípkový, borůvkový a špendlíkový.
##PRODUCT-WIDGETS-27056##