Nakládaná zelená rajčata a chutney

zelná rajcata

CO BUDETE POTŘEBOVAT
 

Americká nakládaná rajčata:

  • 1 kg zelených rajčat
  • několik větviček kopru
  • 2-3 bobkové listy
  • 2-3 chilli papričky (sušené)
  • 1,5 lžičky hořčičných semínek
  • 1 lžíce kuliček černého pepře
  • 4-5 hřebíčků
  • 1l ovocného octa (jablkového, vinného)
  • 125 ml vody
  • 4 lžíce medu (cukru)
  • 1 lžíce soli

Chutney ze zelených rajčat

  • 750 g zelených rajčat
  • 500 g jablek
  • 250 g cibule, nakrájené na hrubo
  • 1 lžíce soli
  • 125 g hrozinek
  • 500 g cukru krupice
  • 250 ml ovocného octa
  • kůra šťáva ze 2 velkých citronů
  • 2 lžíce hořčičných semínek
  • 2-3 čerstvé chilli papričky (bez semínek)

Na sáček koření (můžete použít např. gázu, plátýnko nebo jednorázové sáčky na čaj):

  • 1 lžíce semínek koriandru
  • 2 lžičky celého černého pepře
  • 2 lžičky nového koření
  • 1 lžička hřebíčku
  • 2 tyčinky skořice, nalámané na kousky

Taky vám ještě zůstaly ve skleníku a na zahrádce nedozrálá rajčata? Je na čase je sklidit, i když jsou ještě zelená, aby nepřešly prvními mrazíky.

Chuť takových rajčat ale bohužel není nijak oslnivá. My raději doporučujeme rajčata zavařit a nabídneme vám hned dva recepty na jejich upotřebení. Nemusíte se bát, že by byla jedovatá. Pokud se tepelně upraví, jsou zcela jedlá.

Vyzkoušejte nakládaná zelená rajčata, která jsou velmi populární v Severní Americe, kde nechybí v žádném dobrém lahůdkářství. Variantou populární hlavně na britských ostrovech je chutney se zelených rajčat.

AMERICKÁ NAKLÁDANÁ RAJČATA

Rajčata propícháme na několika místem párátkem a spolu s kořením a bylinkami naskládáme do vysokých sklenic. Skvěle se na to hodí chřestové sklenice značky Weck. Ocet, vodu, med a sůl uvedeme do varu a prudce vaříme asi 5 minut. Odstavíme a necháme zchladnout. Touto směsí zalijeme sklenice, pokud by nám pochybělo, můžeme dolít studeným octem. Rajčata potřebujeme zatížit, aby byly neustále ponořená v nálevu.

Skvělým pomocníkem jsou velké válcovité skleničky Weck se širokým průměrem 100mm, víčkem s průměrem 80 mm potom pohodlně zeleninu zatížíte. Skladujeme ve spíži. Rajčata můžeme jíst za 1 měsíc, ale lepší jsou až po 2-3 měsících.

Designfoods_Via Delicia_www_banner_sklenice_Z21019_1200 px_valcove chrestovky

CHUTNEY SE ZELENÝCH RAJČAT

Toto chutney se hodí k sýrům nebo můžete přidávat do sendvičů či na chleba. Oloupat zelená rajčata je docela kumšt. Pokud vám tedy slupky nevadí, netrapte se loupáním. Rajčata a oloupaná jablka nakrájíme na hrubo, dáme do hrnce spolu s cibulí a solí. Uvedeme do varu a necháme 20 minut probublávat.

Přidáme rozinky, cukr, ocet, citronovou kůru a šťávu a opět necháme probublávat 30 minut, dokud směs nezhoustne. Přisypeme hořčičná semínka a chilli. Plníme do horkých sklenic a uzavřeme. Krátce sterilujeme, stačí 15 minut při 85°C, skleničky musí být zcela ponořené ve vodě. Chutney necháme odležet, ochutnávat můžeme za měsíc.

Vhodné skleničky pro chutney jsou menší velikosti, např. džemovky Weck

Designfoods_Via Delicia_www_banner_sklenice_Z21019_1200 px_dzemovky

x