Kimči - základní recept

Pomalu se blíží podzimní plískanice a tak je potřeba začít utužovat imunitu. Než se pustíte do polykání tabletek, zkuste mnohem příjemnější cestu - jídla a delikatesy plné vitamínů.

Někdo dává přednost tmavě modrým bobulím - borůvkám a bobulkám černého bezu. Jak připravíte zdravý bezinkový sirup si můžete přečíst zde. Někdo to jistí horkými a ostrými pokrmy, my dáváme přednost pokrmům prošlým mléčným kvašením - skvělá je třeba naše Zelenináda.

Pokud si chcete v kuchyni trochu zaexperimentovat, vyzkoušejte asijské kimchi. Jde o tradiční korejský pokrm z fermentovaného čínského zelí s chilli a dalšími přísadami. Existují stovky variant a každá rodina má ten svůj “nejlepší” recept.

Správně by mělo kimchi fermentovat i několik měsíců, získá tak opravdovou sílu a taky pořádně silné, velice typické aroma (kdo vyzkouší, pochopí :). Záleží samozřejmě na vás, zda mu dáte čas týden nebo měsíc. Takové kimchi si pak můžete dopřát jako chuťovku vhodnou ke všemu - k rýži, k masu, k asijským nudlím, ale skvěle se hodí i k segedínskému guláši.

CHCETE SI JEJ VYZKOUŠET? TADY MÁTE RECEPT:

CO BUDETE POTŘEBOVAT
  • 1 kg čínského nebo pekingského zelí nakrájený na větší kostky (na jedno sousto)
  • 3 jarní cibulky nakrájené na kolečka
  • 1 lžíce na jemno nakrájeného zázvoru
  • 1 lžíce najemno nakrájeného česneku
  • 20 g soli
  • 1 lžíce rýžové, nebo hladké mouky
  • chilli paprika nakrájená na tenká kolečka
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička mleté papriky

Do velké mísy dáme zelí a pořádně promícháme se solí. Zelí tak pěkně změkne a pustí vodu. Necháme asi hodinu odpočívat, potom vymačkáme vodu, kterou si slejeme do kastrůlku. Přidáme 1 lžící mouky, nakrájenou chilli papričku, mletou papriku a cukr.

Nálev chvilku povaříme, tak aby zhoustl, a necháme vychladnout. Přidáme do zelí a promícháme. Napěchujeme do skleniček, ale ne až ke kraji - zelenina zvětšuje při kvašení objem. Zelí potřebujeme zatížit, aby bylo neustále ponořené v šťávě.

Skvělým pomocníkem jsou velké skleničky Weck se širokým průměrem 100mm, víčkem s průměrem 80 mm potom pohodlně zeleninu zatížíte. Skleničky necháme stát v pokojové teplotě, ale ne na přímém světle. Raději položte na plech - pokud je kvašení opravdu bouřlivé, může vám část šťávy vytéct ven. Po týdnu dejte do ledničky a ochutnávat můžete i během dokvašování.

Do kimchi se dá použít v podstatě jakákoliv košťálová zelenina, tedy běžné zelí, kapusta (tu doporučujeme spařit 1 minutu ve vroucí vodě, jinak bude tuhá), bílá i černá ředkev, kořenové zeleniny, mangold, červená řepa… Základem je dochucení zázvor-česnek-chilli. Pokud holdujete typickým asijským chutím, můžete ještě přidat rybí omáčku.

x