Rosol z červeného rybízu

Obrázek článku

CO BUDETE POTŘEBOVAT
  • 1,5 kg červeného rybízu otrhaného z větviček a důkladně opláchnutého v několika vodách
  • 750 g cukru krupice

 

V našich končinách nejsou zatím ovocné rosoly příliš rozšířené. Od džemů je poznáte podle tuhosti a také průzračnosti. Rosoly jsou totiž zcela čiré a hodně zželírované.

PODÍVEJTE SE NA RECEPT Z ČERVENÉHO RYBÍZU:

Tento rosol můžete přidávat k masům, sýrům nebo využít jako džem.

Bobulky rybízu vložíme do hrnce, podlijeme trochou vody a přivedeme k varu. Přisypeme trochu cukru a promícháme tak, aby se cukr dostal ke všemu ovoci. Hrnec zakryjeme poklicí a vaříme na mírném ohni dokud rybíz nezměkne, nepustí šťávu a nezačne se tvořit pěna.

Vzniklou směs odstavíme, necháme trochu zchládnout a přefiltrujeme přes cedník vyložený plátýnkem. Necháme v cedníku  delší dobu, dokud šťáva nepřestane kapat (2-3 hodiny). Rosol pak bude krásně čirý. Pokud ovoce pomačkáme, rosol se nám zakalí.

Takto vzniklou šťávu vrátíme do hrnce, přidáme zbylý cukr a přivedeme k varu. Vaříme tak dlouho dokud nezačne šťáva rosolovatět. Během vaření sbíráme pěnu a kontrolujeme hustotu - kápneme si směs na talířek a pokud ihned ztuhne, máme hotovo.

Naplníme do skleniček, převrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout

x

Nastavení cookies

Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost

Nezbytné (vždy aktivní nelze vypnout)
Tyto cookies jsou potřeba, aby web fungoval správně
Analytické
Pomáhají nám pochopit, jak web používáte. S jejich pomocí ho můžeme zlepšovat
Profilující (marketingové)
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat relevantní obsah a reklamy, které pro vás mohou být zajímavé a užitečné

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení