Základní domácí kečup

Obrázek článku

CO BUDETE POTŘEBOVAT
  • 2 kg rajčat (nejlépe přezrálých, chuťově výrazných)
  • 4 střední jablka (ideální jsou letní světlá jablka)
  • 150 g cukru
  • 1 dcl octu
  • 1 lžíce celého pepře
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžička celého nového koření
  • 8 hřebíčků
  • 4 bobkové listy

 

Rajčatová sezóna je i ve znamení zavařování. Kromě našich oblíbených pečených rajčat nebo rajčat zavařených ve vlastní šťávě patří mezi naši "klasiku" domácí kečup.

Je oblíbený hlavně u dětí a my máme jistotu, že víme z jakých surovin byl vyroben, bez chemie a z krásných voňavých rajčat.  Pokud chcete kečup opravdu dokonalý, doporučujeme nemixovat, ale pouze pasírovat.

Rajčatům vyřežeme “bubáky” a nakrájíme na čtvrtiny. Jablka a feferonky nakrájíme na menší kousky. Vše smícháme ve velkém hrnci s ostatními ingrediencemi a přivedeme k varu. Poté necháme dusit přibližně jednu hodinu a občas promícháme. Obsah by se měl zredukovat přibližně na polovinu. Poté přepasírujeme přes jemné síto.

Pokud se nám zdá konzistence příliš řídká, ještě chvíli kečup vaříme. Plníme do skleniček Weck. Získáte tak originální jedlý dárek pro vaše blízké, případně jej můžete ve skleničkách i servírovat.

Zavařujeme 20 minut při 90 stupních. Pro dokonalé snoubení chuti doporučujeme kečup nechat pár dní odležet.