Nakládaná řepa s křenem

Nakládaná červená řepa s křenem a jablkem je tradiční pochoutkou, která spojuje sladkost řepy, pikantnost křenu a jemnou kyselost jablka. Tato kombinace nejen skvěle chutná, ale také poskytuje bohatý zdroj vitamínů a minerálů, které oceníte zejména v chladných zimních měsících. Připravte si ji podle našeho receptu a podávejte jako přílohu k masu, uzeninám nebo našim delikátním paštikám.

recept řepa s křenem

Řepa s křenem – podzimní poklady

Křen i řepa patří mezi oblíbenou podzimní úrodu na našich zahrádkách a my vám doporučujeme je spojit do jednoho výtečného salátu. Přinášíme vám recept na nakládanou řepu s křenem, kterou si můžete v zimě přidávat k masu, uzeninám nebo k našim delikátním paštikám  či zavařenému masu. Dokonale k sobě totiž ladí sladká chuť řepy a štiplavý křen, vše zjemněné sladkokyselým jablkem.

A o důvod víc, proč po řepě s křenem sáhnout právě v podzimních a zimních měsících? Křen je velmi bohatým zdrojem vitamínu C, provitamínu A a spousty minerálů. Řepa zase harmonizuje zažívání a vyvolává optimističtější náladu. A to vše se v zimě hodí.

Ingredience na nakládanou řepu s křenem 

  • 1 kg červené řepy
  • 1 hrst strouhaného křenu
  • 1 oloupané jablko zbavené jádřinců
  • citronová šťáva
  • sůl
  • pepř
  • cukr

 

Recept na nakládanou řepu s křenem

  1. Neoloupanou řepu uvaříme v hrnci do poloměkka, trvá to cca půl hodiny. Oloupeme ji a nastrouháme na hrubém struhadle, případně nakrájíme dle našich požadavků. Přidáme křen, nastrouhané nebo nakrájené jablko.
  2. Zakapeme citronovou šťávou, opepříme čerstvě mletým pepřem a dobře promícháme. Dáme se do dochucování solí, případně  ještě můžeme dochutit cukrem, ale většinou není díky sladkosti řepy potřeba.
  3. Hotový salát plníme do skleniček. Můžeme jej spotřebovat ihned nebo zavařit na zimu. Řepě to moc sluší ve skleničkách Weck . V těch můžeme salát přímo i servírovat.
  4. Zavařujeme 20 minut na 90 °C.

##PRODUCT-WIDGETS-33122##

x