Bez - krásná léčivka, se kterou můžete kouzlit i v kuchyni

V květnu a v červnu najdete na okrajích lesů, kolem cest a parků keře bezu černého obtěžkané voňavými bílými květy. Kromě toho, že by pár těchto sušených květů, nemělo chybět v zásobě na zimu, najdou svoje uplatnění i v kuchyni.

AdobeStock_213988694 

Dříve se věřilo, že se jedná o ochranný keř. Měl by růst u každé chalupy, kde otevíral brány do podzemního světa a spojoval nás s našimi předky. Samozřejmě měl a stále má svoje místo v lidovém léčitelství. Nálev ze sušeného květenství pomůže při nachlazení, teplotě, je protizánětlivý a celkově posiluje imunitu.

My se ovšem podíváme na jeho variace v kuchyni, kde využíváme sladké medové chuti a nádherné vůně.

Pro letní osvěžení dětí i dospělých můžete vyzkoušet lehce fermentovaný nápoj připravený během jednoho dne. Na jeho přípravu jsou skvělé velké sklenice Weck, tzv. tulipány, které máme až do objemu 2,7 litru.

Klasikou mnoha domácností je sirup z bezových květů, který můžete zavařit na zimní měsíce do čaje nebo využít v létě na originální limonády, také ho najdete v naší nabídce.

Na 30 květů bezu
2 litry vroucí vody
2 kg cukru
4 biocitrony

Květy i s plátky citronu zalijeme horkou vodou a necháme 24 hodin macerovat. Přecedíme, přidáme cukr a svaříme v sirup (při vaření sbíráme pěnu). Plníme do čistých sklenic, ideální jsou karafy. Pro delší uchování je krátce sterilujeme, stačí 20 minut při 85°C. Promeškali jste kvetoucí bez na sirup? Nevadí máme pro vás ten náš, z květů sbíraných v čisté přírodě Jeseníků.

Zajímavou variantou palačinek nebo lívanců mohou být tzv. smažené kosmatice - květy bezu obalené v těstíčku. Na to potřebujete půl litru mléka, 4 vejce, 250 g hladké mouky, trochu cukru a skořice. Do ušlehané těstíčka máčíme květy bezu stopkou vzhůru a smažíme v rozpáleném oleji do zlatova. Jde o oblíbenou dětskou pochoutku.

AdobeStock_114050690

Můžete se setkat i s bezovým želé nebo džemem. Ty si necháme na příště.

Na podzim nám keře bezu ještě dopřejí tmavě modré plody, které se nesmí jíst syrové. Proto z nich vyrábíme likér nebo sirup, zde je odzkoušený recept. Plody posilují nervy, stimulují imunitu a jsou lehce projímavé.

Jak už říkali naši předkové: “„Před heřmánkem smekni, před bezem klekni.“ Tento krásný a voňavý keř, by určitě neměl uniknout vaší pozornosti.