Jarní bylinkové pesto

Obrázek článku

Slovo pesto pochází z italského slova pestare - tedy tlouci. Touto činností totiž vznikaly první pesta v italských domácnostech, v mramorovém hmoždíři s dřevěnou paličkou.

TROCHA TEORIE 
Legendou italské kuchyně je bezesporu janovské pesto - pesto genovese. K jeho výrobě je potřeba těchto ingrediencí: čerstvá bazalka, panenský olivový olej, parmazán, ovčí sýr pecorino, česnek, mořská sůl a piniové oříšky. Tato dobrota má dokonce tzv. ochrannou značku původu, kdy jen pesta vyrobené v této oblasti z místních surovin můžou nést označení Pesto genovese.

V dnešní době jsou hmoždíř a palička už většinou nahrazené mixérem či robotem, které bohužel trochu znehodnotí chuť bazalky. Na druhou stranu vyrobí krásně homogenní směs, které při ruční výrobě hned tak nedosáhnete. Kromě tohoto vyhlášeného pesta je pak velmi oblíbené a známé pesto alla siciliana (ze sušených rajčat, olivového oleje, bazalky a sýra).

JARNÍ BYLINKOVÉ PESTO
Vy si ale můžete v našich podmínkách vyrobit pesto z bylinek, které máte rádi. Zkombinujte je s ořechy a s kvalitním extra virgin olivovým olejem. Nechte se inspirovat  přírodou a zpracujte volně rostoucí bylinky. Blíží se třeba sezóna medvědího česneku, ze kterého je pesto opravdu famózní:

Velký svazek medvědího česneku rozmixujte s hrstí kešu nebo piniovými oříšky, při mixování  přilévejte cca 3-4 lžíce kvalitního olivového oleje a nakonec přidejte cca 30 g nastrouhaného parmezánu, dosolte dle chuti.

U výroby pesta zapojte svoji fantazii, zkuste třeba rukolu, mladé pampeliškové listy nebo roketu zkombinovat s oblíbenými ořechy(vlašáky, mandle, kešu), parmezánem a česnekem a olivovým olejem. Během chvilky máte pesto hotové a v lednici zalité olejem vydrží několik dnů.

Můžete je pak přidávat do těstovin nebo jen tak namazat na opečený chléb a užívat si tuto esenci bylinkové chuti.

Pesta krásně vypadají ve skleničkách Weck, můžete je pak darovat svým známým jako krásný jedlý dárek.

Pokud chcete pesto konzervovat nejlepší variantou je dát v malých částech do mrazáku a postupně dle potřeby vytahovat. Vzhledem k tomu, že pesto většinou obsahuje sýr se na klasické zavařování nehodí.

x