Kvašená zelenina je tradičním způsobem, jak uchovat vitamíny a minerály pro chladné zimní měsíce. Nakládané zelí s mrkví a jablky nabízí nejen bohatý zdroj vitamínu C, ale také lahodnou chuť, která obohatí váš jídelníček. Tento jednoduchý recept vám umožní připravit si domácí kvašenou zeleninu, která poslouží jako skvělá příloha třeba k masům, paštikám nebo dalším oblíbeným pokrmům.
Proč kvasit zeleninu?
Nejlepší zásobárnou vitamínu C na zimní období je rozhodně kvašená zelenina. V naší nabídce najdete takto připravenou výbornou Zeleninádu. Chcete vyzkoušet nakládání zeleniny doma? Připravili jsme pro vás jednoduchý recept na domácí kvašené zelí s mrkví a s jablky, případně si můžete vyzkoušet recept na asijskou verzi kvašené zeleniny - kimči.
Ingredience na kvašené zelí
- 2 kg zelí (cca 1 střední hlávka)
- 2 velké mrkve
- 2 jablka
- 2 cibule
- 1 lžíce soli
Recept na kvašené zelí
- Očištěné zelí a mrkev nastrouháme na hrubém struhadle. Zelí můžeme nakrouhat na speciálním kruhadle. Cibuli nakrájíme na tenká půlkolečka. Smícháme ve velké míse se solí.
- Natlačíme do velkých sklenic Weck, tak aby v zelí nezůstaly vzduchové bubliny a pořádně ji napěchujeme (vařečkou, pěstí,...). Zatížíme nejlépe menším víčkem Weck, na které ještě můžeme položit něco těžšího (např. vyvařený kámen). Přikryjeme potravinovou fólií.
- Necháme kvasit v pokojové teplotě přibližně 4 dny. Poté zakryjeme víčkem a dáme do ledničky. Takto nakvašená zelenina vám vydrží v lednici přikrytá i několik měsíců. Je výborná také k našim paštikám.
##PRODUCT-WIDGETS-34276##