Nakládané zelí s mrkví

Obrázek článku

CO BUDETE POTŘEBOVAT
  • 2 kg zelí (cca 1 střední hlávka)
  • 2 velké mrkve
  • 2 jablka
  • 2 cibule
  • 1 lžíce soli

 

Nejlepší zásobárnou vitamínu C na zimní období je rozhodně kvašená zelenina. V naší nabídce najdete takto připravenou Zeleninádu

My vám nabízíme jednoduchý recept na doma kvašené zelí s mrkví a s jablky, případně si můžete vyzkoušet recept na asijskou verzi kvašené zeleniny - kimči.

JAK NA TO:

Očištěné zelí a mrkev nastrouháme na hrubém struhadle. Zelí můžeme nakrouhat na speciálním kruhadle. Cibuli nakrájíme na tenká půlkolečka. Smícháme ve velké míse se solí.

Natlačíme do velkých sklenic Weck, tak aby v zelí nezůstaly vzduchové bubliny a pořádně ji napěchujeme (vařečkou, pěstí,...). Zatížíme nejlépe menším víčkem Weck, na které ještě můžeme položit něco těžšího (např. vyvařený kámen). Přikryjeme potravinovou fólií.   

Necháme kvasit v pokojové teplotě přibližně 4 dny. Poté zakryjeme víčkem a dáme do ledničky. Takto nakvašená zelenina vám vydrží v lednici přikrytá i několik měsíců. Je výborná také k našim paštikám.

x