Bazalkový olej

bazal

CO BUDETE POTŘEBOVAT
  • 1 litr panenského olivového oleje
  • 150g čerstvé bazalky

Bylinky jsou momentálně ve své vrcholné formě. Mladé rostlinky totiž oplývají nejsilnější a nejčistší vůni a aromatem, které si můžete uchovat naložením do oleje. K nakládání se nejlépe hodí opravdu kvalitní panenský olivový olej.

Bazalkový olej je obzvláště voňavý a skvěle se hodí na saláty a všechny pokrmy italské kuchyně. Dotáhne jejich chuť k úplné dokonalosti.

JAK NA TO?

Olej pomalu zahřejte na cca 40 °C, bylinky lehce naklepejte a vložte do nahřáté sklenice a zalijeme teplým olejem. Uzavřete a nechce cca 3-4 týdny odležet.

Chcete-li ho uchovat delší dobu, olej pečlivě přefiltrujte přes jemné plátýnko a potom skladujte v čistých sklenicích.

Podobným způsobem si můžete připravit olej i z jiných bylinek, skvělý je citrónový tymián nebo kombinace rozmarýnu s koriandrem.

Fantazii a chutím se meze nekladou. Olejům to krásně sluší v karafách Weck, které si můžete prohlédnout zde