Švestkový crumble

švestky

CO BUDETE POTŘEBOVAT
  • 500 g vypeckovaných švestek
  • 100 g třtinového cukru
  • 100 g ovesných vloček (ale můžeme použít i jiné např.špaldové) 
  • 100 g špaldové mouky (také můžeme použít jinou, třeba celozrnou pšeničnou)
  • 50 g třtinového cukru
  • 50 g změklého másla
  • 1 lžička skořice


Crumble nebo také česky krambl je velmi oblíbený dezert především v anglicky mluvících zemích.

Vlastně se jedná o silnější vrstvu do křupava zapečené máslové drobenky, pod ní se ukrývá ovoce, které během zapékání pustí šťávu. Ta se pak částečně vsákne do drobenky. Jde o dobrotu na přípravu velmi jednoduchou a přitom poměrně zdravou. V podstatě ale můžete švestky nahradit jakýmkoliv sezónním ovocem, které se zrovna urodilo, včetně jahod, malin, borůvek, rebarbory, atd.

Na zapečení použijte malé zapékací misky, skvěle se k tomu hodí nízké skleničky Weck, tzv. masovky.

JAK NA TO?

V malém rendlíku svaříme na mírném ohni ovoce s cukrem, bude nám to trvat asi 15 minut. Cukru můžeme dát i méně, pokud je ovoce sladké. Švestky pustí hodně šťávy, tak se nebojte, že se vám bude směs připalovat.

Pokud si chcete postup zjednodušit, dejte ovoce přímo do zapékacích misek a zasypte poměrnou částí cukru. Jen je potřeba neplnit až po okraj, šťáva ráda přetéká.

Pečeme v rozehřáté troubě na 180 °C cca 30 minut. Crumble můžeme podávat ještě teplý, skvěle chutná z kysanou smetanou.

x