Švestkový crumble

švestky

CO BUDETE POTŘEBOVAT
  • 500 g vypeckovaných švestek
  • 100 g třtinového cukru
  • 100 g ovesných vloček (ale můžeme použít i jiné např.špaldové) 
  • 100 g špaldové mouky (také můžeme použít jinou, třeba celozrnou pšeničnou)
  • 50 g třtinového cukru
  • 50 g změklého másla
  • 1 lžička skořice


Crumble nebo také česky krambl je velmi oblíbený dezert především v anglicky mluvících zemích.

Vlastně se jedná o silnější vrstvu do křupava zapečené máslové drobenky, pod ní se ukrývá ovoce, které během zapékání pustí šťávu. Ta se pak částečně vsákne do drobenky. Jde o dobrotu na přípravu velmi jednoduchou a přitom poměrně zdravou. V podstatě ale můžete švestky nahradit jakýmkoliv sezónním ovocem, které se zrovna urodilo, včetně jahod, malin, borůvek, rebarbory, atd.

Na zapečení použijte malé zapékací misky, skvěle se k tomu hodí nízké skleničky Weck, tzv. masovky.

JAK NA TO?

V malém rendlíku svaříme na mírném ohni ovoce s cukrem, bude nám to trvat asi 15 minut. Cukru můžeme dát i méně, pokud je ovoce sladké. Švestky pustí hodně šťávy, tak se nebojte, že se vám bude směs připalovat.

Pokud si chcete postup zjednodušit, dejte ovoce přímo do zapékacích misek a zasypte poměrnou částí cukru. Jen je potřeba neplnit až po okraj, šťáva ráda přetéká.

Pečeme v rozehřáté troubě na 180 °C cca 30 minut. Crumble můžeme podávat ještě teplý, skvěle chutná z kysanou smetanou.

x

Nastavení cookies

Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost

Nezbytné (vždy aktivní nelze vypnout)
Tyto cookies jsou potřeba, aby web fungoval správně
Analytické
Pomáhají nám pochopit, jak web používáte. S jejich pomocí ho můžeme zlepšovat
Profilující (marketingové)
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat relevantní obsah a reklamy, které pro vás mohou být zajímavé a užitečné

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení