Švestkový crumble

Crumble, známý také jako krambl, je oblíbený dezert pocházející z anglicky mluvících zemí. Spojuje křupavou máslovou drobenku s vrstvou šťavnatého ovoce, které během pečení uvolňuje lahodnou šťávu. Tento jednoduchý a zároveň zdravý dezert lze připravit s různými druhy sezónního ovoce; na podzim jsou ideální švestky. Pro pečení doporučujeme použít malé zapékací misky nebo nízké skleničky Weck. 

Recept na švestkový crumble

Znáte crumble?

Crumble nebo také česky krambl je velmi oblíbený dezert především v anglicky mluvících zemích. Vlastně se jedná o silnější vrstvu do křupava zapečené máslové drobenky, pod níž se ukrývá ovoce, které během zapékání pustí šťávu. Ta se pak částečně vsákne do drobenky.

Jde o dobrotu na přípravu velmi jednoduchou a přitom poměrně zdravou. V podstatě ale můžete švestky nahradit jakýmkoliv sezónním ovocem, které se zrovna urodilo, včetně jahod, malin, borůvek, rebarbory, atd. A mimo sezónu klidně sáhněte po zavařenině nebo mraženém ovoci. Na zapečení použijte malé zapékací misky, skvěle se k tomu hodí nízké skleničky Weck, například masovky nebo sklenice ve tvaru bábovky.

Ingredience na švestkový crumble

  • 500 g vypeckovaných švestek
  • 100 g třtinového cukru
  • 100 g ovesných vloček (ale můžeme použít i jiné např.špaldové) 
  • 100 g špaldové mouky (také můžeme použít jinou, třeba celozrnou pšeničnou)
  • 50 g třtinového cukru
  • 50 g změklého másla
  • 1 lžička skořice


 

Recept na švestkový crumble

  1. V malém rendlíku svaříme na mírném ohni ovoce s cukrem, bude nám to trvat asi 15 minut. Cukru můžeme dát i méně, pokud je ovoce sladké. Švestky pustí hodně šťávy, tak se nebojte, že se vám bude směs připalovat.
  2. Pokud si chcete postup zjednodušit, dejte ovoce přímo do zapékacích misek a zasypte poměrnou částí cukru. Jen je potřeba neplnit až po okraj, šťáva ráda přetéká.
  3. Pečeme v rozehřáté troubě na 180 °C cca 30 minut.
  4. Crumble můžeme podávat ještě teplý, skvěle chutná z kysanou smetanou.

##PRODUCT-WIDGETS-29085##

x