Crumble, známý také jako krambl, je oblíbený dezert pocházející z anglicky mluvících zemí. Spojuje křupavou máslovou drobenku s vrstvou šťavnatého ovoce, které během pečení uvolňuje lahodnou šťávu. Tento jednoduchý a zároveň zdravý dezert lze připravit s různými druhy sezónního ovoce; na podzim jsou ideální švestky. Pro pečení doporučujeme použít malé zapékací misky nebo nízké skleničky Weck.
Znáte crumble?
Crumble nebo také česky krambl je velmi oblíbený dezert především v anglicky mluvících zemích. Vlastně se jedná o silnější vrstvu do křupava zapečené máslové drobenky, pod níž se ukrývá ovoce, které během zapékání pustí šťávu. Ta se pak částečně vsákne do drobenky.
Jde o dobrotu na přípravu velmi jednoduchou a přitom poměrně zdravou. V podstatě ale můžete švestky nahradit jakýmkoliv sezónním ovocem, které se zrovna urodilo, včetně jahod, malin, borůvek, rebarbory, atd. A mimo sezónu klidně sáhněte po zavařenině nebo mraženém ovoci. Na zapečení použijte malé zapékací misky, skvěle se k tomu hodí nízké skleničky Weck, například masovky nebo sklenice ve tvaru bábovky.
Ingredience na švestkový crumble
- 500 g vypeckovaných švestek
- 100 g třtinového cukru
- 100 g ovesných vloček (ale můžeme použít i jiné např.špaldové)
- 100 g špaldové mouky (také můžeme použít jinou, třeba celozrnou pšeničnou)
- 50 g třtinového cukru
- 50 g změklého másla
-
1 lžička skořice
Recept na švestkový crumble
- V malém rendlíku svaříme na mírném ohni ovoce s cukrem, bude nám to trvat asi 15 minut. Cukru můžeme dát i méně, pokud je ovoce sladké. Švestky pustí hodně šťávy, tak se nebojte, že se vám bude směs připalovat.
- Pokud si chcete postup zjednodušit, dejte ovoce přímo do zapékacích misek a zasypte poměrnou částí cukru. Jen je potřeba neplnit až po okraj, šťáva ráda přetéká.
- Pečeme v rozehřáté troubě na 180 °C cca 30 minut.
- Crumble můžeme podávat ještě teplý, skvěle chutná z kysanou smetanou.
##PRODUCT-WIDGETS-29085##