Rillettes

Rillettes je tradiční francouzská masová pomazánka pocházející z oblasti Touraine ve střední Francii, s historií sahající až do roku 1480. Základem je pomalu vařený vepřový bůček s aromatickým kořením, který se po několika hodinách rozpadá na jemná vlákna. Výsledná pomazánka se podává na čerstvém pečivu, často doplněná nakládanou zeleninou, jako jsou okurky nebo houby. Připravte si tuto delikatesu doma a překvapte své hosty autentickou chutí Francie.

Recept na rilettes

Rilettes: Francouzská masová pochoutka

Rillettes je v podstatě jednoduchá masová pomazánka, jejíž původ můžeme hledat v oblasti Touraine ve střední Francii. Jde o pokrm opravdu tradiční, první zmínky pochází už z roku 1480. Často ho ve Francii dostanete na klasické bílé bagetě jako předkrm.

Recept se v různých oblastech Francie liší. Většinou je ale vždy základem vepřový bůček (nebo jiné tučné maso) nakrájený na nudličky a pomalu pečené nebo dušené. Přidává se k němu aromatické koření jako česnek, rozmarýn, tymián nebo bobkový list. Takže pokud se k vám dostalo čerstvé vepřové maso z domácí zabijačky, volba je jasná.

##PRODUCT-WIDGETS-35486##

Ingredience na domácí rillettes

  • 2 kg prorostlého bůčku (bez kosti)
  • 0,4 l bílého vína
  • 4 lžičky soli
  • koření dle chuti (česnek, pepř, rozmarýn, tymián, bobkový list, …)

 

Recept na domácí rillettes

Přinášíme vám osvědčený recept, podle kterého si snadno vytvoříte vlastní rillettes. A to nejlepší? Můžete je snadno obměňovat podle použitého koření!

  1. Bůček nakrájíme na kostky přibližně 3x3 cm a dáme do hrnce, nejlépe do litinového nebo jiného „těžkého“.
  2. Maso promícháme se solí, podlijeme 2 dcl bílého vína a necháme bůček vařit na mírném plameni přibližně 4 hodiny.
  3. Maso by se mělo v sádle vařit, ne smažit. Proto je důležité jej kontrolovat a případně podlévat zbylým bílým vínem.
  4. Po třech hodinách přidáme do směsi nasekané bylinky.
  5. Jakmile je maso krásně měkké, rozmačkáme ho vidličkou na „pomazánkovou“ konzistenci.
  6. Plníme do sklenic a necháme zatuhnout.
  7. Podáváme na bílém pečivu nebo na krajíci čerstvého chleba. Skvělým parťákem jsou nakládané okurky, naše Zelenináda nebo nakládané houbičky.  

Tip: Rillettes vypadá krásně ve skleničkách Weck, nejlépe v tzv. masovkách. Máte pak originální dárek pro všechny milovníky masa.

x