Borůvkový džem

Obrázek článku

CO BUDETE POTŘEBOVAT

 

Sezóna borůvek je v plném proudu. Vyrazte do lesa na tyto malé zázračné modré bobulky. Jejich chuť je nepřekonatelná a kromě toho obsahují spoustu zdraví prospěšných látek.

Pomáhají při hubnutí, mají vysoký obsah vitamínu C, takže pomáhají chránit vaši imunitu, zlepšují náš zrak, pomáhají při detoxikaci organismu a při léčbě cukrovky, tlumí menstruační problémy a prospívají krevnímu oběhu. Prostě superpotravina…

V našem podnebí se dobře daří i keřovým kanadským borůvkám. Jsou větší, ale chuť není tak intenzivní jako u borůvek sbíraných v lese.

A jak je využít v kuchyni? Kromě klasického mlsání jen tak, je můžete přidat do smoothie, jogurtů či kaší. Použít je můžete v jakémkoliv ovocném dezertu či koláči - drobenkový koláč, cheesecake, k lívancům a palačinkám nebo jako crumble. Zcela nepřekonatelné jsou borůvkové kynuté knedlíky s tvarohem.

Co se týče uchování na “horší časy” - doporučujeme zmražení, potom si borůvky můžete lehce odsypávat dle potřeby. Další variantou je borůvkový sirup nebo džem vonící létem.

Recept na klasický borůvkový džem máte tady. Kdo tento rok nestíhá, může si koupit ten náš z jesenických borůvek.

Borůvky přebereme od lístků a stopek a omyjeme. Vsypeme do hrnce a přivedeme k varu. Borůvky pustí šťávu, počkáme až se cca třetina vyvaří. Poté po částech přidáváme cukr a pektin, promícháme. Vaříme ještě dalších 5 minut.