Fermentovaná zelenina

Obrázek článku

CO BUDETE POTŘEBOVAT
  • čestvá zralá zelenina
  • sklenice weck
  • sůl (mořská, nebo himalájská)

Uchování zeleniny na “horší časy” řešilo lidstvo už od pradávna. Jednoduchá metoda fermentace neboli kvašení je známá již 8 000 let a my dnes už víme, že je i zdraví prospěšná.

Znásobí totiž množství minerálů, vitamínů a dalších látek obsažených v ovoci a zelenině. Za vše můžou bakterie mléčného kvašení, která prospěšně ovlivní vaše zažívání. Zároveň kvašená zelenina obohatí tělo o vitamíny B a C a celkově působí pozitivně na váš organismus.

Kromě toho přináší nakládaná zelenina nové chutě, struktury a vůně a hlavně obrovský prostor pro experimentování, improvizaci a zkoušení.

Pro kvašenou zeleninu je nejlepší čas v zimě, kdy není dostatek čerstvé lokální zeleniny a vy tak můžete nedostatek vitamínů doplnit tímto způsobem. Můžete ji ale samozřejmě konzumovat celý rok.

 Nakládaná zelenina je skvělou volbou k našim paštikám. Postup při mléčném kvašení je vlastně úplně jednoduchý, musíte dodržet jen několik základních pravidel:

- zelenina je nejlepší čerstvá, zralá a hlavně bez jakýchkoliv známek hniloby.

- suroviny dobře omyjte a oloupejte

- sklenice a víčka ke kvašení musí být skvěle čisté, nejlépe omyté vařící vodou

- sůl je lepší mořská nebo himalájská

Zkvasit můžeme opravdu všechno - vyzkoušejte kombinovat základní zeleninu jako je zelí, dýně, řepu, mrkev, ředkve nebo tuřín. Nakrájejte malé kousky nebo nastrouhejte v jakém chcete poměru. Celkové množství zeleniny si zvažte a počítejte se základním poměrem na 1 kg zeleniny 20 g soli. 

Zeleninu můžete prosolit, nechat 2-3 hodiny odpočinout a potom rukou propracovat tak, aby pustila dostatek šťávy. V tomto případě potom zeleninu pěchujeme do sklenic tak, aby zůstala ponořená do vlastní šťávy a zatížíme ji.

Můžeme využít skleničky Weck, do kterých dáme o velikost menší víčko. Existují i speciální “kvašáky” nebo zkuste improvizovat - využít skvěle padnoucí kámen ze zahrádky, vyvařený samozřejmě.

U kvašení ve slaném nálevu zalijte sklenici, ve které je nakrájená zelenina, převařenou, vlažnou a osolenou vodou (lžíce soli na litr vody). Můžete přidat česnek, pepř nebo bobkový list. Opět pohlídejte, aby byla zelenina ponořená.

Sklenici zakryjte, ať se do ní nepráší - stačí volně položené víčko nebo kousek látky a nechte v pokojové teplotě kvasit cca 4-5 dní. Kontrolujte, jestli směs nezačala plesnivět. Potom dejte na studenější místo - ledničky nebo spíže. Zpomalíte tak proces mléčného kvašení. 

Chcete-li ochutnat naši oblíbenou kvašenou směs, vyzkoušejte naši Zeleninádu . Je skvělá k uzenému masu, paštikám a teď v zimě i jen tak k chlebu s paštikou.

x