Domácí rybízová marmeláda s vanilkou – dokonalá chuť do cukroví i jogurtu

Rybízová marmeláda recept
Domácí rybízová marmeláda s vanilkou – ideální na cukroví i do jogurtu
Rybízová marmeláda je nepostradatelná při pečení vánočního cukroví, ale skvěle se hodí i na mazání toustů, do jogurtu nebo do dezertů. Tato domácí marmeláda z rybízu má příjemně sladkokyselou chuť a díky vanilce jemný aromatický nádech. Pokud řešíte, co s rybízem, zkuste tento recept na rybízovou marmeládu s pektinem. Narozdíl od jiných receptů je to rybízová marmeláda bez chemie, a tak se skvěle hodí jako domácí rybízová marmeláda i jako rybízová marmeláda na cukroví. Uchovávejte ji ve skleničkách Weck – nejen krásně vypadají, ale i skvěle těsní.
Množství 1 litr
Čas cca 30 minut
Náročnost 2/5
Množství: 1

Suroviny

  • 1000 g rybízové šťávy (z cca 1,5 kg rybízu)
  • 450 g cukru krystalu
  • 8 g pektinu (případně)
  • 1 vanilkový lusk

Postup

1
Vanilkový lusk rozřízněte, vyškrábněte semínka a vložte vše do šťávy. Přisypte cukr a přiveďte k varu. Sbírejte pěnu a vařte cca 5–10 minut.
2
Proveďte test tuhosti na studeném talířku. Pokud je marmeláda řídká, přidejte pektin smíchaný s trochou cukru. Vařte dalších 5 minut a vyjměte vanilkový lusk.
3
Plňte do skleniček Weck, zavíčkujte a zavařte 20 minut při 90 °C.
Tip: Marmeláda je výborná do cukroví, jogurtů, palačinek nebo jako jedlý dárek.

Diskuze (0)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

x