10 bylinek, které by vám v kuchyni neměly chybět

Bylinky jsou základem chutné kuchyně i zdravého životního stylu. Díky nim můžete jednoduše povýšit svá jídla na kulinářské zážitky a zároveň podpořit své zdraví. V článku vám představíme 10 nepostradatelných bylinek, které si můžete snadno vypěstovat doma nebo zakoupit. Zjistěte, jaké jsou jejich využití, léčivé účinky a proč by ve vaší kuchyni rozhodně neměly chybět.

Top 10 bylinek do kuchyně

 

Proč pěstovat domácí bylinky

Bylinky mají velký význam nejen v dochucování jídel, ale i v tradičním léčitelství. Na každý parapet či balkon se určitě vejde pár květináčů s bylinkami. Můžete je zasadit i do truhlíků, udělají vám hodně parády. Budete je mít vždy po ruce, vypěstované bez postřiků, a navíc ušetříte spoustu peněz oproti kupování malých sáčků v supermarketu.

Teď v květnu je nejlepší nakoupit již rozpěstované bylinky v místním zahradnictví či květinářství, většinou mají velmi širokou nabídku. Bylinky ze supermarketu nejsou pro život „venku“ příliš uzpůsobené, musíte je minimálně přesadit do kvalitnější zeminy a postupně otužovat.

10 nejdůležitějších bylinek do každé kuchyně

Chcete si založit svou bylinkovou zahrádku, ale nevíte, jaké bylinky vybrat? Máme pro vás náš seznam 10 bylinek, které by v kuchyni za žádnou cenu neměly chybět. 

1. Bazalka

Bazalka má široké využití především ve středomořské kuchyni, ale své místo najde i v  lidovém léčitelství. Její chuť se skvěle hodí do salátů, na pizzu nebo k rajčatovým pokrmům. Je jedna ze základních bylinek italské kuchyně, která je oblíbená na celém světě, Česko nevyjímaje. V lidovém léčitelství se používá pro podporu trávení, pomáhá při bolestech hlavy, nespavosti a stresu.

2. Máta

Druhů máty je vícero, ovšem každý druh má svoji typickou vůni, kterou se může značně odlišovat, a proto nemusí být vhodný pro každé uplatnění. Oblíbená je klasická silná máta peprná, trochu jemnější kadeřavá, zajímavou ovocnou chuť má pomerančová... Vybere si každý!

Silná mentolová chuť této bylinky vyvolává pocit chladu a znecitlivuje. Má proto široké využití v lidovém léčitelství – uklidňuje zažívání, pomáhá při nachlazení, bolesti zubů, osvěžuje dech a také posiluje nervovou soustavu. V kuchyni se používá do koktejlů, krásně ozdobí i dezerty.

3. Meduňka

Meduňka krásně voní po citrónech a hodí se na přípravu léčivých čajů, letních nápojů nebo do koupelí. Používá se k léčbě oparů, zažívacích problémů, nespavosti, nachlazení a chřipky.

Tip Mladé lístky meduňky přidejte také do zeleninových nebo ovocných salátů.

4. Rozmarýn 

Rozmarýn má široké využití jako silně aromatické koření nejen ve francouzské a italské kuchyni. Přidává se do dušených pokrmů, skvěle se hodí k bramborám, zelenině nebo k výraznějším rybám. Dá se použít větvička vcelku, kterou po vaření z pokrmu vyjmete, nebo nasekat „jehličky“ na malé kousky. V lidovém léčitelství se pak doporučuje pro stimulaci krevního oběhu, léčbě revmatismu, nachlazení a astmatu.

TipVětvičky můžete použít také jako napichovátka, na kterých můžete péct maso nebo zeleninu.

5. Tymián

Tymián je velmi aromatická rostlina s širokým využitím v středomořské kuchyni. Skvěle ladí s bílými fazolemi, se zeleninou, mletým či grilovaným masem a rybami. Snáší i dlouhou tepelnou úpravu a hodí se tak do polévek a dlouho dušených pokrmů. Pro své účinky podporující trávení se s oblibou přidává do tučných pečených jídel. V lidovém léčitelství se často používá při zahlenění, nachlazení a kašli.

6. Petrželka

Oblíbená bylinka petrželka by neměla chybět na žádné bylinkové zahrádce. Má velice široké využití – její bohaté a silné charakteristické aroma se skvěle hodí k polévkám, bramborám, ale je také velmi oblíbená ve středomořské kuchyni. Její hladká verze je o něco pikantnější než tzv. kudrnka neboli petrželka kadeřavá.

7. Pažitka 

Kdo by neznal v našich končinách tolik oblíbenou pažitku. Její chuť a vůně osvěží mnoho jednoduchých jídel – máslem namazaný čerstvý chléb, míchaná vajíčka, tvarohová pomazánka, brambory... Každý ji má rád. Konzumovat můžete i květy, které krásně ozdobí každé jídlo. Šnytlík by prostě neměl chybět v žádné kuchyni nebo  bylinkovém záhonku.

8. Saturejka 

Saturejka je velmi aromatická rostlina, vhodná jako koření v kuchyni. Pomáhá při zažívání a používá se proto do těžkých jídel, např. při marinování uzenin nebo přípravě luštěnin. Její výluh je znám svými protizánětlivými účinky, zabraňuje nadýmání a působí proti střevním parazitům.

9. Šalvěj 

Šalvěj  vyniká vysokým obsahem léčivých látek a neměla by chybět v žádném bylinkovém záhonku. Je vhodná na čaj, kloktání a obklady. Čaj ze šalvěje se pije po tučných jídlech, pomáhá totiž při zažívání. Jako kloktadlo pomůže při angínách, při bolestech zubů či při aftech v dutině ústní. A její chuť? Využijete ji zejména ve středomořské kuchyni, hlavně v té italské.

10. Majoránka 

Majoránka je velmi aromatická rostlina, která v české kuchyni nesmí chybět. Majoránkou se koření hlavně tučné a vydatné pokrmy (bramboráky, uzeniny, polévky). Čaj z majoránky je vhodný při bolestech hlavy.

Zpracování úrody bylinek 

A jak se poprat s bylinkovou úrodou? Možností jak využít bylinky, které nestihnete zpracovat čerstvé přímo v kuchyni, je několik.

  • Bylinky můžete nakrájet a usušit – nakrájené na menší kousky uplatníte při vaření, velké potom použijte jako léčivý čaj.
  • Další možností je bylinky naložit do oleje, připravit bylinkové pesto nebo naložit do octu.
  • Originální variantou je naskládat nasekané bylinky do formiček na led a zalít olivovým olejem nebo rozpuštěným máslem. Po zamrazení si potom můžete „vylupovat“ malou porci bylinek při každodenním vaření.

Pro skladování sušených bylinek, olejů i octů doporučujeme skleničky Weck. Vaše výrobky nenatáhnou nechtěné pachy z víček (stává se to často u použitých plechových nebo plastových víček), jsou dobře utěsněné a nezplesniví. A jelikož jsou sklenice samy o sobě krásné, získáte rovnou originální dárek pro všechny milovníky domácích dobrot.

##PRODUCT-WIDGETS-33122##

x