Chřestová sezóna

chrest

 V posledních letech se na české farmářské trhy vrátil nekorunovaný král jarní zeleniny - chřest. Jeho sezóna je velmi krátká, trvá jen asi měsíc, a proto byste ho ve svém jarním menu určitě neměli vynechat.

V nabídce naleznete dva druhy - zelený a bílý. Jedná se o stejný druh, jen bílý byl při pěstování přikryt černou fólií. Je chuťově výraznější, musí se ovšem oloupat celý kromě hlavičky. U zeleného stačí oloupat spodní dřevnatou část.

Čím je chřest čerstvější, tím je sladší. Proto preferujte české farmáře, u kterých máte jistotu, že chřest nestrávil několik dnů na cestách. Doma jej zpracujte co nejdříve. Nejlépe jej skladujte zabalený do vlhké utěrky v ledničce nebo nastojato v zavařovací skleničce s cca 2 cm vody.

Než do vody chřest postavíte, seřízněte stonky. Stejně tak i před samotnou úpravou. Přesto ale dlouhé skladování jeho chuti ani kondici neprospívá.

A jak ho upravovat? Esence jeho chuti je v těch nejjednodušších úpravách - vařený al dente s jemnou holandskou omáčkou, s italským rizotem nebo jako příloha k pečené rybě. Obecně lze říci, že skvěle ladí se smetanou nebo vejci (od vařených, přes holandskou omáčku, až po domácí majonézu). Prim hraje v jemné, ale chuťově výrazné  smetanové polévce.

Pokud si chcete chřestovou sezónu prodloužit, můžete si chřest zavařit. Můžete zvolit sladkokyselý nebo pikantní nálev. Pro zavařování chřestu jsou přímo určeny skleničky Weck, tzv. chřestovky, které najdete v našem sortimentu.

x