Léčivé účinky smrkových výhonků

Léčivé účinky smrkových výhonků
Léčivé účinky smrkových výhonků
Smrkové výhonky jsou opravdovým pokladem jarní přírody. Obsahují vysoké množství vitamínu C, minerálů a silic, které mají protizánětlivé a antibakteriální účinky. Jsou skvělým pomocníkem při léčbě kašle, nachlazení a rýmy.
Nejčastější využití smrkových výhonků je ve formě sirupu, čaje, tinktury nebo medu. Mohou se však přidávat i do koupelí, kde pomáhají uvolnit dýchací cesty a zklidnit pokožku.
Při sběru smrkových výhonků dbejte na to, aby byly mladé, světle zelené a maximálně 5 cm dlouhé. Ideální období pro sběr je duben až květen.
Procházky voňavými smrkovými lesy jsou balzámem na duši. Silice obsažené v jejich jehličí jsou příjemně aromatické a pravidelně nám provoňují naše obydlí o vánočních svátcích.

Mladé smrkové výhonky jsou navíc i léčivé, což dobře věděli naši předci, když využívali jejich hojivé, protizánětlivé a regenerační účinky. Proto připravovali z mladých výhonků tuzemského nejrozšířenějšího jehličnatého stromu obklady a vařili sirupy.

Silice ze smrkových výhonků uvolňují sliznice při rýmě a kašli, pomáhají dětem i dospělým a často jsou prospěšnější než farmaceutické přípravky. V čerstvém jehličí je doprovází i přírodní rostlinné látky s antioxidačními účinky, kterým se říká flavonoidy, a dříve byly označovány jako vitamin P. Ty povzbuzují naši imunitu. Z lidového léčitelství je také znám zmírňující účinek obkladů při bolavých svalech nebo kloubech, třeba jako pomoc při revma.

Právě na sklonku jara obsahují nejvíce éterických olejů i minerálních solí. V té době jsou nejvoňavější a lesní aroma na Vás dýchne svoji nezaměnitelnou intenzitou i z nápoje z tohoto sirupu připraveného.
Smrkové výhonky, cukr a šťáva z citronu – nic víc, nic míň, jen trpělivost při sběru, čas pro maceraci, rukodělná zručnost… a sama příroda nám dopřává zdravý zážitek.

Tipy a recepty ze smrkových výhonků

Tip: Nemáte čas na sběr? Vyzkoušejte naše hotové produkty ze smrkových výhonků – sirup nebo džem.

Diskuze (0)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

x