
Mladé smrkové výhonky jsou navíc i léčivé, což dobře věděli naši předci, když využívali jejich hojivé, protizánětlivé a regenerační účinky. Proto připravovali z mladých výhonků tuzemského nejrozšířenějšího jehličnatého stromu obklady a vařili sirupy.
Silice ze smrkových výhonků uvolňují sliznice při rýmě a kašli, pomáhají dětem i dospělým a často jsou prospěšnější než farmaceutické přípravky. V čerstvém jehličí je doprovází i přírodní rostlinné látky s antioxidačními účinky, kterým se říká flavonoidy, a dříve byly označovány jako vitamin P. Ty povzbuzují naši imunitu. Z lidového léčitelství je také znám zmírňující účinek obkladů při bolavých svalech nebo kloubech, třeba jako pomoc při revma.
Právě na sklonku jara obsahují nejvíce éterických olejů i minerálních solí. V té době jsou nejvoňavější a lesní aroma na Vás dýchne svoji nezaměnitelnou intenzitou i z nápoje z tohoto sirupu připraveného.
Smrkové výhonky, cukr a šťáva z citronu – nic víc, nic míň, jen trpělivost při sběru, čas pro maceraci, rukodělná zručnost… a sama příroda nám dopřává zdravý zážitek.
Tipy a recepty ze smrkových výhonků
- Smrkový sirup proti kašli
- Čaj ze smrkových výhonků
- Smrkový med pro imunitu
- Koupel s přídavkem smrkových výhonků