Co zavařovat v červnu?

Untitled design (10)

 
 
 

Červen je měsíc, kdy se jaro střídá s létem, a po teplém jaru lze čekat první úrodu na našich zahrádkách.

Než se ale budeme věnovat naší úrodě, využijeme také dary přírody. Začíná kvést černý bez, který se vyplatí usušit - čaj z této léčivé rostliny pomáhá při horečkách snižovat tělesnou teplotu. Chuťově skvělý je i sirup z květů, který také najdete v naší nabídce.

 Červen je především měsícem červeného ovoce. Na stromech dozrávají třešně, které se skvěle hodí do moučníků, ale můžete uvařit klasickou zavařeninu nebo si připravit třešňový džem. Na sezónu jahod a malin se těší všichni, děti i dospělí.

A až se jich přejíte, uvařte si džem nebo marmeládu. Skvělou chuťovkou k sýrům jsou ovocné rosoly, na které se hodí maliny nebo rybíz. Pokud si chcete v kuchyni trochu zaexperimentovat, vyzkoušejte neobvyklou kombinaci jahodového octu.

 Na zeleninovém záhonku už můžeme sklízet první mrkev, hrášek, špenát, rebarbora, ředkve nebo vodnice. Budete překvapení, kolik “zavařovacích” možností nám můžou poskytnout. Z karotky můžete vyzkoušet karotkový džem ve stylu Středního východu, karotkové chutney (úžasné je s mandlemi) nebo naložit karotkovo-celerový salát. Skvělou možností je také oblíbená britská specialita “Piccalilli”, kde najdete mrkev i ředkve.

 Zavařovací sezóna se nám pomalu rozjíždí! Těšíte se? My ano :)

x