Inspirace léto

Ostružiny - černý poklad našich lesů

Na každé mezi, lese, v okolí cest i na zahrádkách pomalu dozrávají plody ostružiníku. Přebírají vládu po svých příbuzných - malinách. Ovšem mají velkou výhodu - jejich doba zrání je opravdu dlouhá, trvá až několik týdnů. Vy si tak můžete tyto chuťově úžasné, a také zdravé plody užívat celý konec léta až do brzkého podzimu.   Ostružiníků existuje mnoho druhů. Chuťově nejvýraznější jsou ty drobné lesní, ale samozřejmě si pochutnáte i na těch šlechtěných, velkoplodých ze zahrádek. Ty mají velkou výhodu. Většinou bývají bez trnů a to při sběru většího množství určitě oceníte. Ostružiny posilují cévy a imunitní systém, obsahují totiž více vitamínu C a karotenoidů, dále pak velké množství minerálních látek (draslík, hořčík, vápník a fosfor). Kromě toho působí pozitivně na nervový a trávicí systém. To vše se začátkem podzimu a nového školního roku může hodit. Jejich dlouhodobé skladování je problematické, čerstvé moc dlouho nevydrží a proto doporučujeme si natrhat zásoby do mrazáku. Ostružiny si potom...

Tradiční srpen

Prázdniny se pomalu přehouply do své druhé poloviny, vrcholí sklizeň na polích a rána už nejsou tak teplá jako v červenci. Zralá je nejenom úroda, ale také léto, které zrovna kulminuje. Srpen je pro nás spojen s končícími prázdninami a přípravami na školní rok. Podívejme se ale, jak ho prožívali naši předci. Hlavní události srpna bývali a často ještě na venkově jsou dožínky. Pro naše předky, kteří byli životně závislí na množství úrody, to byla nejslavnostnější část roku. Byli vděční za to, že je úroda již pod střechou a oni tak mají zajištěny hlavní zásoby na zimu. Oslavovala se také obrovská dřina, která byla se sklizní spjatá. Slavnostně se sklidila poslední část nedožatého pole. Poslední obilí se svázalo spolu s lučními květinami do věnce, který se předal hospodáři. Tím se zahájili dožínková oslava plná sezónních pokrmů, kde nesměla chybět hudba, tanec a všeobecné veselí. Věnec se uchovával v hlavní místnosti statku až do Vánoc, kdy býval součástí vánoční výzdoby. Často se pak také semínka z tohot...

Svatojánský olej

Ještě není pozdě připravit si svůj svatojánský olej, tedy macerát celkem běžné a v naší přírodě snadno dostupné bylinky třezalky tečkované - neboli bylinky svatého Jána (odtud název).   A na co nám tento olej bude dobrý? Ocení ho hlavně pekaři a cukráři, je to totiž skvělá a účinná první pomoc na popáleniny. Stačí popálené místo co nejrychleji namazat olejem a rychlé a méně bolestivé hojení na sebe nenechá dlouho čekat. Pomáhá také při bolesti zad, zánětu nervů a při poštípání hmyzem. Drobné ranky namazané tímto olejem, se rychleji hojí. Třezalka je hlavní bylinkou při psychické úzkosti, neklidu, depresích stresu a panice. Pokud se na vás valí problémy, zkuste se namazat olejem po koupeli nebo si sušenou třezalku dopřát jako čajový nálev. A jak si svatojánský olej vyrobíme? Natrhejte si vrchní část stonku i s rozkvetlými květy. Třezalku tečkovanou poznáte podle drobných černých teček na okvětních lístcích. Rostlina by neměla být mokrá od rosy ani od deště. Doma ji nechte lehce zavadnout (stačí pů...

Tradiční červenec

Po opravdu náročném roku nás čeká konečně odpočinek. Červenec nás “nutí” k odpočinku a my se odjíždíme zrelaxovat k moři, na chalupu nebo si užíváme výlety. Jak tomu, ale bylo dříve? Naši předci měli v červenci hodně napilno. Pracovalo se na poli a pomalu se schylovalo k závěrečné sklizni.   Začíná ta pravá zavařovací sezóna. Jahody, třešně, višně, maliny, rybíz - vaříme kompoty, džemy a připravujeme domácí ovocné koláče. Dozrávají rajčata, papriky, cukety a další polní zelenina. Připravujeme směsi do mrazáku, zavařuje lečo a rajčatovou passatu. Inspiraci na recepty najdete i na našich stránkách. Příroda pomalu mění své barvy a bledne. Z čerstvé a šťavnaté zelené se stává hlavně v suchých rocích vyprahlá žlutá. Pečujeme o naše zahrádky a záhonky a dodáváme jim tolik potřebnou vláhu.   V červenci se často konaly poutě a procesí, ty měly za hlavní úkol modlitbu k ochraně úrody a zajištění obživy na zimní období. Červenec začíná Cyrilometodějským svátkem a svátkem Mistra Jana Husa. Následují ...

Svatojánské bylinky

Oslavy slunovratu a Svatojánské noci jsou neodlučitelně spjaty s mnoha tradicemi a rituály. Naši předkové věřili, že noc slunovratu má magickou moc a sílu. Zapalovali se ohně a věřilo se, že země otevírá a vydává poklady.     V tomto období vrcholí sběr léčivých bylin, se kterým je spjato mnoho tradic. Domy se zevnitř i z venku zdobily květinami. Bylinky natrhané právě o svatojánské noci měli přinést lásku, radost, zdraví a požehnání do domu. Položené pod polštářem potom slibovaly neprovdaným dívkám sen o jejich vyvoleném. Všechny bylinky natrhané v tuto posvátnou noc se nazývaly svatojánským kořením a mají prý kouzelnou moc.   Svatojánských bylinek by mělo být devět a měly by se trhat na devatero místech. Existuje větší množství seznamů, co by v devítce nemělo chybět, ale region od regionu se liší i díky dostupnosti v jednotlivých oblastech. Pojďme se podívat na nejběžnější a pro nás v dnešní době nejdostupnější bylinky, které zrovna v období letního slunovratu kvetou. Pelyněk prav...