Drůbeží, ale zejména kuřecí maso, patří mezi oblíbené kousky na našem grilu. Je to sázka na jistotu, kterou ocení všichni od malých strávníků po ty nejstarší. Pojďme se podívat na naše tipy na přípravu kuřecího masa na grilu. Pokud se vám při čtení článku sbíhají sliny na něco dobrého, vyzkoušejte naši poctivou paštiku z grilovaného kuřátka. Které partie kuřecího masa se ke grilování hodí? V podstatě všechny, musíme jen dávat pozor, abychom je správně připravili. Kuřecí prsa se velmi dobře a rychle marinují, marináda je může vystřelit do gastronomických výšin. Můžete je grilovat v celku, nadívaná nebo jako špíz. Lze je taky naříznout a připravit jako roládu. Grilujeme na středním žáru a jen necháme maso odpočinout. V případě rolek a rolád přesuneme pokrm do nepřímého žáru a necháme ještě dojít. Maso z kuřecích stehen je tmavší, šťavnatější a také chuťově výraznější než maso z prsou. Můžete si je koupit v celku nebo rozdělené na horní část a dolní část (paličky). Pokud maso vykostíte, bude ugrilované ...
Inspirace léto
Ryby na grilu patří k jedné z obávaných grilovacích disciplín. Jejich křehká kůže nebo maso se lehce přilepí na rošt. Proto je důležité při grilování ryb rošt trochu potřít olejem, nebo pokud zrovna máte, tak kůží ze slaniny. Ryba se pak od něj snadněji odtrhne a nerozpadne se. Existuje ale spousta jiných způsobů, jak ryby pomoci ohně připravit. Skvělou volbou je grilovací tál, pánev nebo grilovací kámen. Musí být dobře vypálený, čistý a správně horký. Můžete na něm připravit i naše rybí konzervy a dopřát si jednoduše burger s trhaným rybím masem ze sumečka afrického, pstruha nebo s uzeným kaprem. Tyto výrobky jsou bez kostí a tak jsou na přípravu opravdu snadné. Obecně se na grilování hodí spíše ryby tučné s pevným masem jako je pražma, losos, tuňák, mořský vlk, candát nebo pstruh. Při grilování ryby v celku hraje hlavní roli velikost ryby. Pro úpravu v celku jsou ideální ryby odpovídající velikosti jako pstruh, pražma nebo mořský vlk. Pro skvělou chuť doporučujeme nařezat kůži ostrým ...
Pokračujeme v našem seriálu o grilování. Pár tajných tipů jste se už mohli dozvědět v předcházejícím článku. V tomto se zaměříme na oblíbené burgery. Nemusí jít jen o housky s karbanátkem a kouskem zeleniny. Burger jde povýšit na gastronomickou záležitost a my vám ukážeme, jak na to. Je potřeba dodržet několik hlavních zásad, aby byl výsledek dokonalý. Maso a masové placičky Největší klasikou jsou placky z mletého hovězího masa. Můžete samozřejmě experimentovat v jeho míchání a ladění s jinými druhy. Každopádně by maso nemělo být celkově příliš libové, z hovězích partií je skvělý krk, hrudí nebo vykostěné žebro. Pokud se vám zdá maso hodně libové, přidejte k němu kousek bůčku nebo krkovice. Maso melte ideálně těsně před grilováním (mleté maso se obecně musí co nejdříve zpracovat - do 24 hodin v ledničce). Tvarujeme ho do placek cca 1,5 cm - 2 cm vysokých, trochu větších než je samotná bulka. Okraje by měly být trochu vyšší. To vše kvůli tomu, že se maso při pečení zpeče a vyboulí a špatně b...
Každý rok netrpělivě čekáme na teplé dny, kdy už budeme moci oprášit a rozžhavit gril a užít si gurmánské delikatesy z otevřeného ohně. Jak se na takovou grilovačku připravit a užít si ji? Zvlášť když budeme hostit větší počet strávníků? Máme pro vás pár tipů. Aby hosté nedočkavě nevyhlíželi první kousek grilovaného masa, nabídněte jim předkrm. Dobře zvolený předkrm nás má navnadit na hlavní chod, neměl by ale příliš zasytit, spíše navnadit chuťové buňky na pokračování. Žádoucí jsou tedy zajímavá a lehká jídla. Připravte si den předem slané pečivo, tyčinky, grissini nebo oblíbené slané pečivo. Jednoduchým, ale efektním tipem jsou koláčky z listového těsta s cibuládou a kozím sýrem. Na stůl prostřete košíky s řezy bagetky, lehkou domácí sezónní pomazánkou servírovanou ve Weckovkách nebe některou z našich paštik. Doporučujeme jemnou paštiku z grilovaného kuřátka, která splňuje veškeré nároky na dokonalý předkrm. Nejdůležitějším aspektem grilování je příprava masa, kterému se budeme věno...
Na každé mezi, lese, v okolí cest i na zahrádkách pomalu dozrávají plody ostružiníku. Přebírají vládu po svých příbuzných - malinách. Ovšem mají velkou výhodu - jejich doba zrání je opravdu dlouhá, trvá až několik týdnů. Vy si tak můžete tyto chuťově úžasné, a také zdravé plody užívat celý konec léta až do brzkého podzimu. Ostružiníků existuje mnoho druhů. Chuťově nejvýraznější jsou ty drobné lesní, ale samozřejmě si pochutnáte i na těch šlechtěných, velkoplodých ze zahrádek. Ty mají velkou výhodu. Většinou bývají bez trnů a to při sběru většího množství určitě oceníte. Ostružiny posilují cévy a imunitní systém, obsahují totiž více vitamínu C a karotenoidů, dále pak velké množství minerálních látek (draslík, hořčík, vápník a fosfor). Kromě toho působí pozitivně na nervový a trávicí systém. To vše se začátkem podzimu a nového školního roku může hodit. Jejich dlouhodobé skladování je problematické, čerstvé moc dlouho nevydrží a proto doporučujeme si natrhat zásoby do mrazáku. Ostružiny si potom...