Inspirace léto

Vepřové na grilu

Vepřové patří mezi nejčastější a nejoblíbenější kousky na grilu. Jak se k němu chovat a jaké partie zvolit? Maso byste na grilu neměli co chvíli otáčet, ale dejte mu svůj čas. Otočit stačí jen jednou. Mělo by se zprudka zatáhnout na vysoké teplotě, ať nepřijde o šťávu a maso není vysušené. A které partie jsou ke grilování nejvhodnější? Ke krátké přípravě se nejvíce používají kousky ze hřbetu nebo kýty. To ovšem neznamená, že by se ostatní partie nedaly použít, jen jejich příprava zabere více času a jinou techniku. Vznikla tak metoda barbecue (v podstatě jde o pomalé opékání při nízké teplotě v kombinaci se zauzením teplým kouřem), které působí na silně prorostlé díly vepřového masa a proměňuje je tak v křehké pochoutky. Vepřovému masu uzení sluší. To můžete zjistit i v naší “masovce” Vepřové z udírny, kdy je maso uzeno na bukovém kouři a naložené v klasické kuchyňské soli (ne v té dusitanové). Díky unikátnímu postupu si zachovává krásnou růžovou barvu. A jakou partii vepřového si ke grilování vybrat?...

Meruňky - kulinářský zažitek

Kdo by nemiloval letní meruňkové knedlíky, meruňkové buchty nebo meruňkovou zavařeninu? Kromě kulinářského zážitku, ale meruňky přináší spoustu dalších benefitů a jsou mimořádně výživově hodnotné. Bohužel jsou meruňky velmi náročné na podnebí a také mají velkou náchylnost k různým škůdcům. Tato původně stepní rostlina z Číny má ráda teplé oblasti se suchými léty. Bohužel jí to na jižní Moravě kazí květnové mrazíky, které téměř každoročně poškodí rozkvetlé meruňkové sady. Pěstitelé tak sady začínají nahrazovat ne tak náročnými vinicemi. Typicky oranžové voňavé plody proto můžete nejčastěji koupit jako produkt Turecka, Francie nebo Itálie.   Co se týká hodnotných látek - obsahují sice málo kyselin, ale hodně vitamínů (hlavně vit. A a C), minerálních látek (draslík a měď) a hlavně protirakovinných karotenů. Kromě toho posilují imunitní systém, ochraňují plicní sliznice a podporují schopnost soustředit se. Meruňky podle Číňanů prodlužují život a to samé tvrdí také ve francouzském Provence. Takže na to...

Kolik třešní, tolik višní

Třešně patří k nejoblíbenějším druhům ovoce nejen pro svou chuť, ale také k obsaženým minerálním látkám. Najdete v nich draslík, vápník, fosfor, jód nebo hořčík. U obsahu vitamínů sice nejsou třešně zrovna na prvních místech, ale nabízí vyváženou kombinaci vitamínů skupiny B, C a E. Kromě toho obsahují červené barvivo antokyan, které je silný antioxidant a mírní tak záněty.  Třešně chutnají nejlépe, když si je můžete čerstvé utrhnout ze stromu. Ideálně za krásného letního dne na procházce. Třešně by se v rámci možností neměly skladovat déle než 2-3 dny, dobře se  ale zmrazují (klidně i s peckou) a pak se bez rozmrazení dají použít do koláčů, nákypů nebo crumblů .   Klasikou mezi zavařováním, která dříve nesměla chybět v žádné spíži, jsou kompotované třešně . Kompot není vůbec náročný na přípravu a ve skleničkách Weck vám udělá radost i na pohled. Vzhledově velmi podobné, ale chuťově výraznější, jsou višně. Pozitivní účinky jsou podobné jako u třešní, jen višně tolik “netrpí” na červí...

Drůbeží na grilu

Drůbeží, ale zejména kuřecí maso, patří mezi oblíbené kousky na našem grilu. Je to sázka na jistotu, kterou ocení všichni od malých strávníků po ty nejstarší. Pojďme se podívat na naše tipy na přípravu kuřecího masa na grilu. Pokud se vám při čtení článku sbíhají sliny na něco dobrého, vyzkoušejte naši poctivou paštiku z grilovaného kuřátka. Které partie kuřecího masa se ke grilování hodí? V podstatě všechny, musíme jen dávat pozor, abychom je správně připravili. Kuřecí prsa se velmi dobře a rychle marinují, marináda je může vystřelit do gastronomických výšin. Můžete je grilovat v celku, nadívaná nebo jako špíz. Lze je taky naříznout a připravit jako roládu. Grilujeme na středním žáru a jen necháme maso odpočinout. V případě rolek a rolád přesuneme pokrm do nepřímého žáru a necháme ještě dojít. Maso z kuřecích stehen je tmavší, šťavnatější a také chuťově výraznější než maso z prsou. Můžete si je koupit v celku nebo rozdělené na horní část a dolní část (paličky). Pokud maso vykostíte, bude ugrilované ...

Ryba na grilu

Ryby na grilu patří k jedné z obávaných grilovacích disciplín. Jejich křehká kůže nebo maso se lehce přilepí na rošt. Proto je důležité při grilování ryb rošt trochu potřít olejem, nebo pokud zrovna máte, tak kůží ze slaniny. Ryba se pak od něj snadněji odtrhne a nerozpadne se. Existuje ale spousta jiných způsobů, jak ryby pomoci ohně připravit. Skvělou volbou je grilovací tál, pánev nebo grilovací kámen. Musí být dobře vypálený, čistý a správně horký.   Můžete na něm připravit i naše rybí konzervy a dopřát si jednoduše burger s trhaným rybím masem ze sumečka afrického, pstruha nebo s uzeným kaprem. Tyto výrobky jsou bez kostí a tak jsou na přípravu opravdu snadné.   Obecně se na grilování hodí spíše ryby tučné s pevným masem jako je pražma, losos, tuňák, mořský vlk, candát nebo pstruh. Při grilování ryby v celku hraje hlavní roli velikost ryby. Pro úpravu v celku jsou ideální ryby odpovídající velikosti jako pstruh, pražma nebo mořský vlk. Pro skvělou chuť doporučujeme nařezat kůži ostrým ...

x