Drůbeží na grilu

Drůbeží, ale zejména kuřecí maso, patří mezi oblíbené kousky na našem grilu. Je to sázka na jistotu, kterou ocení všichni od malých strávníků po ty nejstarší. Pojďme se podívat na naše tipy na přípravu kuřecího masa na grilu. Pokud se vám při čtení článku sbíhají sliny na něco dobrého, vyzkoušejte naši poctivou paštiku z grilovaného kuřátka.

Paštika z grilovaného kuřátka 7

Které partie kuřecího masa se ke grilování hodí? V podstatě všechny, musíme jen dávat pozor, abychom je správně připravili.

Kuřecí prsa se velmi dobře a rychle marinují, marináda je může vystřelit do gastronomických výšin. Můžete je grilovat v celku, nadívaná nebo jako špíz. Lze je taky naříznout a připravit jako roládu. Grilujeme na středním žáru a jen necháme maso odpočinout. V případě rolek a rolád přesuneme pokrm do nepřímého žáru a necháme ještě dojít.

Maso z kuřecích stehen je tmavší, šťavnatější a také chuťově výraznější než maso z prsou. Můžete si je koupit v celku nebo rozdělené na horní část a dolní část (paličky). Pokud maso vykostíte, bude ugrilované podstatně rychleji. Stehna v celku by se měla nejdříve opéct silným žárem (zatáhnout), potom nechat táhnout na nižší teplotě.

Kuřecí křidélka je potřeba výrazně nakořenit a připravit do křupava oblíbenou kůžičku. Naproti stehnům postupujeme opačně. Necháme je pomalu táhnout na nižším ohni a potom na závěr opečeme do křupava nad přímým žárem.

Návrh bez názvu(10) 

Samozřejmě můžete také grilovat kuře v celku, skvělým pomocníkem může být stojan na drůbež, který není nijak drahý a kuře na něm velmi pohodlně ugrilujete v té správné poloze. Populární je pečení kuřete na plechovce piva, tady bychom se přece jen zamysleli nad pečení lakované hliníkové plechovky a účinky na zdraví.

Jako přílohu vám doporučujeme opečené bílé pečivo, prokvašenou Zeleninádu a zajímavý výrazný dresing. Skvělé jsou i předvařené a opečené nové brambůrky. Samozřejmě nesmí chybět zeleninový salát. Milovníci sladkokyselých chutí zajisté ocení naše Cibulové čatní, které se kromě pečených mas hodí skvělé ke všem druhům grilovaných sýrům.

Zelenináda 6(1)

A co tip na dresing? Smíchejte majonézu a některý z našich kyselejších džemů v poměru 1:1 (např. jeřabinový, dřínkový nebo rakytníkový), lehce osolte a opepřete, případně můžete přidat bylinky nebo další koření.

Aby vám hosté hladově nekoukali pod ruce, buďte připraveni s malým a jednoduchým předkrmem - nabídněte jim jako předkrm kvalitní paštiky, které si mohou sami mazat na čerstvé kousky pečiva.

Srnčí paštika 1

 

A pár tipů na marinády:

Jogurtová marináda

200 g jogurtu
5 stroužků česneku (drceného)
1 lžíce lístků rozmarýnu
1 lžíce sušeného tymiánu
1 lžička čerstvě mletého pepře
8 lžic olivového oleje
1 lžička medu
nastrouhaná kůra z 1 biocitronu

Všechny ingredience smícháme v míse a naložíme do ní maso, marinujeme max. 12 hodin.

Pikantní marináda

2 ostré chilli papričky (zbavené semen a nasekané)
4 stroužky česneku (rozdrcené)
5 lžic balzamikového octa
2 lžíce nasekaných šalvějových lístků
2 lžičky hnědého cukru
4 lžíce olivového oleje

Vše smícháme v míse, maso marinujeme přibližně 1 - 2 hodiny.

 

 

 

x