Ostružiny - černý poklad našich lesů

Na každé mezi, lese, v okolí cest i na zahrádkách pomalu dozrávají plody ostružiníku. Přebírají vládu po svých příbuzných - malinách. Ovšem mají velkou výhodu - jejich doba zrání je opravdu dlouhá, trvá až několik týdnů. Vy si tak můžete tyto chuťově úžasné, a také zdravé plody užívat celý konec léta až do brzkého podzimu.

 photo-1619855328617-c20b7f0eefdd

Ostružiníků existuje mnoho druhů. Chuťově nejvýraznější jsou ty drobné lesní, ale samozřejmě si pochutnáte i na těch šlechtěných, velkoplodých ze zahrádek. Ty mají velkou výhodu. Většinou bývají bez trnů a to při sběru většího množství určitě oceníte.

Ostružiny posilují cévy a imunitní systém, obsahují totiž více vitamínu C a karotenoidů, dále pak velké množství minerálních látek (draslík, hořčík, vápník a fosfor). Kromě toho působí pozitivně na nervový a trávicí systém. To vše se začátkem podzimu a nového školního roku může hodit.

unnamed

Jejich dlouhodobé skladování je problematické, čerstvé moc dlouho nevydrží a proto doporučujeme si natrhat zásoby do mrazáku. Ostružiny si potom v zimě můžete přimíchat do ranních kaší nebo smoothie. Když už je budete skladovat v ledničce, umyjte je až těsně před konzumací.

Samozřejmě je můžete, jako my, zavařit do džemu, který jejich výrazné aroma uchová na “horší” časy. Připravte ho podle našeho ověřeného receptu. Skvěle ladí třeba s vanilkovou zmrzlinou, na palačinkách nebo klasicky na čerstvém bílém pečivu s máslem.

Náš ostružinový džem vyrábíme z celých plodů a dobu přípravy jsme zkrátili na minimum. Tím se zachovala jemná chuť plodů, cenné látky a vitamíny. Pro dokonalý požitek jsme ho zbavili semínek.

 ostružiny

Možná trochu netradičním způsobem uchování je ostružinový ocet připravený podle našeho receptu, jen vyměňte jahody za ostružiny.