Chutney a relish

 
 
 

Chutney a relish si pomalu, ale jistě nachází cestu do našich jídelníčků. Pojďme si povědět něco málo o jejich historii, použití a klasických receptech.

Chutney (čatní) vzniklo v Indii, kde se tak označují saláty s marinádou. Britští kolonizátoři si tyto chutě přenesli do své domoviny a začali ho postupně obměňovat a zpestřovat.

Chutney může být sladké, pálivé, nebo kyselé. Může být úplně hladké nebo naopak s velkými kousky. Společným jmenovatelem je sladkokyselá chuť, způsobená hlavními konzervanty octem a cukrem. Úkolem chutney je vytvořit přímý kontrast s jídlem, se kterým je podáváno.
Mezi ty celosvětově nejoblíbenější patří chutney zázvorové, dýňové, mangové nebo jablkové.

Domovem relishe je severní Amerika. Jde většinou o nakládanou směs několika druhů ovoce a zeleniny dochucené kořením. Relish má hlavní jídlo dotvořit a přidat mu něco navíc. Podává se k sýrům, k masům, výborné jsou např. v hamburgerech nebo ke kebabu.
Vaří se kratší dobu než chutney a také se do něj nedává tolik octu a cukru. Nejsou tedy chuťově tak výrazné a vydrží kratší dobu. Velmi oblíbený je paprikový relish s kukuřicí, relish z červené řepy.

Chutney a relish se skvěle hodí jako jedlý dárek. A aby i krásně vypadal, použijte naše skleničky "weckovky"

x

Nastavení cookies

Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost

Nezbytné (vždy aktivní nelze vypnout)
Tyto cookies jsou potřeba, aby web fungoval správně
Analytické
Pomáhají nám pochopit, jak web používáte. S jejich pomocí ho můžeme zlepšovat
Profilující (marketingové)
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat relevantní obsah a reklamy, které pro vás mohou být zajímavé a užitečné

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení