Chutney a relish

 
 
 

Chutney a relish si pomalu, ale jistě nachází cestu do našich jídelníčků. Pojďme si povědět něco málo o jejich historii, použití a klasických receptech.

Chutney (čatní) vzniklo v Indii, kde se tak označují saláty s marinádou. Britští kolonizátoři si tyto chutě přenesli do své domoviny a začali ho postupně obměňovat a zpestřovat.

Chutney může být sladké, pálivé, nebo kyselé. Může být úplně hladké nebo naopak s velkými kousky. Společným jmenovatelem je sladkokyselá chuť, způsobená hlavními konzervanty octem a cukrem. Úkolem chutney je vytvořit přímý kontrast s jídlem, se kterým je podáváno.
Mezi ty celosvětově nejoblíbenější patří chutney zázvorové, dýňové, mangové nebo jablkové.

Domovem relishe je severní Amerika. Jde většinou o nakládanou směs několika druhů ovoce a zeleniny dochucené kořením. Relish má hlavní jídlo dotvořit a přidat mu něco navíc. Podává se k sýrům, k masům, výborné jsou např. v hamburgerech nebo ke kebabu.
Vaří se kratší dobu než chutney a také se do něj nedává tolik octu a cukru. Nejsou tedy chuťově tak výrazné a vydrží kratší dobu. Velmi oblíbený je paprikový relish s kukuřicí, relish z červené řepy.

Chutney a relish se skvěle hodí jako jedlý dárek. A aby i krásně vypadal, použijte naše skleničky "weckovky"