Houby v kuchyni

Ne každý rok je posvícení a to bohužel platí i o letošní houbařské sezóně. Každopádně není na škodu si připomenout, které houby a jak upotřebit ve vaší kuchyni. Které nejvíce sluší omáčka, kterou je lepší zavařit a kterou usušit. Pojďte nahlédnout do světa plného typického aroma a oblíbené chuti.

houby 

Sběr hub

Určitě je na místě si připomenout starou, ale opravdu důležitou poučku. Sbíráme jen ty houby, které známe. Pokud si nejsme na 100% jistí, poraďte se s mykologem, atlasem hub nebo vaší sousedkou, která chodí na houby už 50 let. V této oblasti platí - dvakrát měř, jednou řež.

Ideální časem na sběr hub je srpen až září, kdy je vlhko, ale teploty jsou ještě příznivé pro jejich růst. Samozřejmě jsou i druhy hub, které lze sbírat na jaře nebo v pozdním podzimu, ty ale nechme zkušeným houbařům.

A jak houby v kuchyni využít? Pokud jste našli jenom pár kousků, udělejte si klasickou smaženici s vajíčkem. Případně si je nasušte na topení položené na pečícím papíru. Budou se vám potom hodit do kulajdy nebo pod pečené kuře.
Pozor jen, ne všechny houby jsou vhodné k sušení. Václavky, žampiony, kozáky nebo babky raději zkonzumujte čerstvé nebo je uchovejte jinou metodou. Orestované a podušené na tuku je můžete zamrazit a použít jako základ pod maso nebo do houbových polévek.

 basket-with-mushrooms-knife-standing-forest-glade

Omáčka

Skvělým gastronomickým zážitkem je kombinace smetany a hub, která opravdu dobře funguje. Omáčku můžete mít k pečenému masu nebo klasicky česky s vařeným hovězím a knedlíkem. Výborné jsou k pečeným bramborám, ale i s těstovinami nebo rýží. Do omáček se skvěle hodí hříbky, lišky, žampiony, ale využít můžete i “babky” či klouzky. Pokud sušené houby předem namočíte do vody, můžete je využít i v tomto pokrmu. I my tuto kombinaci milujeme a proto nesmí chybět v našem sortimentu Hotových jídel . Stačí ji pouze ohřát a užívat si skvěle vyladěnou chuť.

 6383-2_omacka-houby-na-smetane-140g-2

Klasické české pokrmy z hub

Houbová omáčka určitě patří mezi tradiční české pokrmy z hub. Nesmíme zapomenout na ty běžnější, ale rozhodně ne chuťově obyčejnější. Houbový kuba, houbová polévka nebo smaženice jsou skvělým využitím čerstvé sklizně. Každý kraj se liší svými houbovými recepty. Ve Slezsku je oblíbený i bigos - dlouho vařená směs vepřového masa, velké porce hub a paprikové klobásy. Houbový kuba je nedílnou součástí štědrovečerní tabule hlavně v Čechách, pochutnat si na něm můžete samozřejmě během celého roku. Na Valašsku zase nesměla hrst praváků chybět v polévce “kyselici”.

Houby s octem

Uchovávání hub nemusí být nutně jen sušením či mražením. Houby jsou jako stvořené pro kyselé nálevy a láky. Skvěle se hodí lišky a václavky, nejlépe ty malé, čerstvé kousky. Tak jako v našem sezónním sortimentu. Lišky, ryzce a malé hříbky nakládáme do jemného octového nálevu. Nakládané houby ozdobí každou studenou mísu, obložené chlebíčky a jednohubky. Jsou výborné ke zvěřinovým paštikám nebo do kulajdy či smetanových omáček.

240816005_1705036426349941_2501518475719691876_n

 

Pod maso

Houby můžete přidat k masu, pod maso nebo na maso - fantazii se meze nekladou. S masem je můžeme vařit, péct, restovat nebo přidat do nádivky. Skvěle ladí s bylinkami nebo vínem. S masem krásně souzní a zdůrazní jeho chuť. A jaké druhy hub použít? V tomto případě je to opravdu jedno. No a pokud zrovna nerostou, využijte některé z českých pěstíren - žampiony portobello, shiitake nebo hlíva ústřičná se vyznačují skvělou chutí a celoroční dostupností.

Mezinárodní kuchyně

Houby samozřejmě nejsou jen českou specialitou. V Itálii si “frčí” na krémovém rizotu s houbami nebo pizze se žampiony, ve Francii zase můžete ochutnat klasický slaný koláč quiche plněný “nádivkou” z hub, vajec a smetany a ve Španělsku jsou v sezóně součástí oblíbené frittaty. Možností je prostě spousta a lze se jimi kdykoliv inspirovat.

 unnamed

 

 

 

 

 

x

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení