Inspirace podzim, Strana 2

Polévka jako základ zimního jídelníčku

Když se venku začne šířit tma a chlad, není nic lepšího než si sednout k talíři plnému teplé polévky a vychutnat si ji až do dna. Polévka samozřejmě patří k obědovému menu, ale v zimě ji náš organismus ocení i jako teplou snídani nebo večeři. Polévka by prostě měla být každodenní součástí jídelníčku, ať už uvaříme zeleninovou, luštěninoou nebo s masem.  Mezi ty oblíbené  sezónní bezesporu patří polévky z podzimních plodů, jako je dýňová, brokolicová nebo pórková. Gulášová nebo frankfurtská zase skvěle zasytí k večeři a nesmíme zapomenout na klasické luštěninové polévky.  Luštěninové polévky jsou výborné z výživového hlediska - jsou plné vlákniny, kvalitních bílkovin a pomalých sacharidů. Jistou nevýhodou může být jejich horší stravitelnost, tu ale můžete “zlepšit” delším namáčením a napučením, výběrem toho správného druhu luštěnin  a také použitím protinadýmavých bylinek. Kouzlo udělá saturejka, majoránka nebo tymián.  Mezi českou klasiku patří hrachová polévka s uzeným masem...

Podzimní piknik s našimi paštikami

Naše delikátní paštiky nemusíte jenom mazat na pečivo. Samozřejmě s čerstvým kváskovým chlebem se jedná o božskou manu. Pro milovníky delikates a paštik máme tipy na nápadité využití v podobě předkrmů, drobného pohoštění pro návštěvy nebo podzimního pikniku. Můžete si prostřít uprostřed louky s paprsky babího léta, při pouštění draků, na kraji lesa při sbírání hub nebo i doma při podzimním nečasu. Sendviče s paštikou Milujete toustový chléb? Opečte ho a udělejte si vynikající paštikové sendviče. Opečený toustový chleba natřete vaší oblíbenou paštikou, další vrstvou bude opečený plátek chleba, který potřeme naší lahůdkovou cibuládou. Můžeme ještě přidat plátek výrazného sýra s modrou plísní a završit dalším plátkem chleba. Celý sendvič zpevníme párátkem a podáváme s malý křupavými okurkami. V další variantě nahraďte cibuládu kvašenou Zeleninádou nebo domácí čalamádou. Opět můžeme k podávání doporučit cibuládu. Zapečené tousty Paštika se dá i zapékat v podobě oblíbených toustů. Plátky chleba (nemusí ...

Brusinková nálož

Máte brusinky zafixované pouze jako doplněk ke svíčkové nebo slazené sušené plody vhodné k mlsání? Nenechte se mýlit. Tyto drobné červené plody brusnice brusinky mají velmi široké použití, jak v kuchyni, tak v lidovém léčitelství. V naší přírodě je najdete jen vzácně, ale můžete mít štěstí v místech rašelinišť, kde se mísí s borůvkami nebo si je můžete vypěstovat na své zahrádce. Zářivě červené, velmi šťavnaté plody chutnají poměrně trpce. Souvisí to s vysokým obsahem organických kyselin, tříslovin a vitamínů. Z tohoto důvodu se bobulky upravují a konzervují s použitím cukru nebo jiného sladidla. Stejně tak jsme je upravili i my do džemu z lesních brusinek. Kromě již zmíněné české klasiky svíčkové, je džem skvělý namazaný na chlebu s máslem nebo jako doplněk k výraznějším paštikám. Jeho trpkosladká chuť vytáhne zvěřinové paštiky k úplném dokonalosti. Doporučujeme především s jelení paštikou, kde jsme ji i my přidali přímo k jelenímu masu. Dobrá kombinace bude také s kachními foie gras. Klasikou ...

Jeřabiny a arónie

S podzimem dozrávají i dnes méně známé a méně využívané plody. Pojďme se podrobněji podívat na jeřabiny, které najdete podél cest i v lesích. Slouží jako zdroj potravy početnému ptactvu a září svými plody na celé okolí.Celkově lze říci, že plody obsahují poměrně hodně vitamínu C a karotenoidy - podporují tak naši imunitu, kromě toho jsou jejich plody, květy, listy i kůra hojně využívaná v lidovém léčitelství. JEŘABINA PTAČÍ  Divoce rostoucí strom, který se na podzim zbarví sytě oranžovými plody. Ty, které najdete volně v přírodě jsou většinou plané a mají velmi trpkou chuť. Ideální pro konzumaci je pěstovaný JEŘÁB MORAVSKÝ SLADKOPLODÝ, jehož plody nejsou hořké, ale naopak příjemně ovocně nasládlé a používáme je nejen pro výrobu našich džemů. Přesto je ale nejezte ve větším množství syrové, mohou dráždit žaludek. Raději je tepelně zpracujte. Z plodů můžeme připravovat sirup, džemy nebo kuličky nasušit a přidávat do čajových směsí (třeba domácího se sušenými jablky a rakytníkem). Sušené plody jsou...

Houby v kuchyni

Ne každý rok je posvícení a to bohužel platí i o letošní houbařské sezóně. Každopádně není na škodu si připomenout, které houby a jak upotřebit ve vaší kuchyni. Které nejvíce sluší omáčka, kterou je lepší zavařit a kterou usušit. Pojďte nahlédnout do světa plného typického aroma a oblíbené chuti.   Sběr hub Určitě je na místě si připomenout starou, ale opravdu důležitou poučku. Sbíráme jen ty houby, které známe. Pokud si nejsme na 100% jistí, poraďte se s mykologem, atlasem hub nebo vaší sousedkou, která chodí na houby už 50 let. V této oblasti platí - dvakrát měř, jednou řež. Ideální časem na sběr hub je srpen až září, kdy je vlhko, ale teploty jsou ještě příznivé pro jejich růst. Samozřejmě jsou i druhy hub, které lze sbírat na jaře nebo v pozdním podzimu, ty ale nechme zkušeným houbařům. A jak houby v kuchyni využít? Pokud jste našli jenom pár kousků, udělejte si klasickou smaženici s vajíčkem. Případně si je nasušte na topení položené na pečícím papíru. Budou se vám potom hodit do kulajdy ne...

x