Pickles - sklenice plná zdraví
Pickles je skvělým řešením pro ty, kteří nemají sklep nebo energii na nakládání velkého sudu zelí, a přesto chtějí obohatit svůj jídelníček o kvašenou zeleninu. Máme pro vás jednoduchý návod, jak si ji připravit i v domácích podmínkách.
1 kg zeleniny (ideálně v bio kvalitě)
Základní kombinace tvoří zelí (500 g), mrkev (300 g) a cibule (200 g). Přidat můžete také tuřín, ředkev, kedluben, petržel nebo červenou řepu.
15 – 20 g mořské soli
Koření
Není nutné, ale skvěle vám pickles obmění. Výborný je čerstvý křen, kmín, kopr, zázvor, česnek, rozmarýn, jalovec, bobkový list nebo nové koření.
Nádoba na kvašení
Můžete využít i sklenici Weck o obsahu 3 l nebo si pořídit speciální kvasicí nádobu.
Zelí nakrouhejte najemno, cibuli na tenké půlměsíce a mrkev nastrouhejte nahrubo. Množství zeleniny upravte podle velikosti nádoby. Smíchejte ji ve velké míse se solí a případným kořením, důkladně promačkejte, aby se uvolnila šťáva. Poté ji napěchujte do nádoby tak, aby byla zcela ponořená pod vlastní šťávou. Zatižte ji – ve Weckovce použijte víčko o velikost menší a zatěžkejte vyvařeným kamenem. Hrdlo přetáhněte čistým plátnem a zagumičkujte.
Zeleninu nechte stát 4–6 dnů při pokojové teplotě kolem 20 °C mimo přímé slunce. Při nízké teplotě se kvašení zpomalí, při vysoké může vzniknout nepříjemná pachuť. Když je zelenina dostatečně zkvašená, přesuňte ji do lednice – zastavíte tak proces kvašení. Můžete ji také přendat do menších skleniček Weck.
Výsledné pickles by mělo chutnat svěže a slano-kysele.
Nemáte čas připravovat si pickles doma? Připravili jsme ho pro vás ze sezónní lokální zeleniny v té nejvyšší kvalitě. Vyzkoušejte naši Zeleninádu.
##PRODUCT-WIDGETS-40954##
Diskuze (0)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
