Inspirace zima

Naberte sílu s luštěninami

Proč zařadit luštěniny do svého jídelníčku? Mají obrovský význam pro lidské zdraví. Tvoří důležitou složku potravy, která vás zasytí a zároveň její formou přijmete pro tělo důležité živiny. Ideální jako příprava na jarní očistu v náročném období končící zimy. Jaké jsou další důvody k jejich konzumaci? Bílkoviny a vláknina - luštěniny obecně obsahují velké množství bílkovin a vláknin, které mají pozitivní vliv na naše trávení a metabolismus Nízký obsah tuku - tuku v nich najdete do 5% (výjimkou je sója), jedná se o tuk, který má příznivé složení (vhodné mastné kyseliny) Zasytí vás na dlouhou dobu - mají nízký glykemický index, tělo je delší dobu tráví a pomaleji vstřebává, proto jsou luštěniny vhodné pro pacienty s cukrovkou nebo redukční dietou Obsahují vitamíny a antioxidanty - v luštěninách najdeme celou řadu vitamínů, především vitamin B9 (kyselina listová) a vitamin B6 (pyridoxin), ale i další vitaminy skupiny B Neobsahují lepek - můžete je zařadit i do bezlepkové diety No a poslední důvode...

Domácí zabíjačkové hody

Abyste si užili poctivé zabijačkové dobroty, nemusíte zabíjet vepříka na dvorku. Stačí si koupit suroviny u dobrého řezníka a připravit si zabijačkové hody ve vaší kuchyni. Máme pro vás několik nápadů, jak si užít období masopustních veselic u vás doma. Klasikou všech klasik jsou oblíbené škvarky. Ty si můžete připravit předem a hostům potom nabídnou nejen jako křupavé kousky, ale i namazané na chlebu v podobě božské škvarkové pomazánky. Škvarky stačí pomlít, smíchat se solí a pepřem, případně dotáhnout k dokonalosti bylinkami. Sádlo, které vám při škvaření zbyde, uchovejte pro přípravu dalších pokrmů.  Jako základ a předkrm vyzkoušejte talíř plný vařeného masa. Nakupte masitá vepřová kolena, plec nebo laloky. Milovníci vnitřností by neměli zapomenout na vepřové srdce a jazyk. Očištěné maso a vnitřnosti uvařte v osolené vodě s bobkovým listem a kořením (kuličky nového koření a pepře), do kterého v půlce varu přidáte kořenovou zeleninu. Maso vařte přibližně 2 hodiny a podávejte s čerstvě nastrouha...

Masopustní dobroty

      Co všechno jste dříve mohli ochutnat během těchto slavností? Jakýmsi předělem mezi zimním a jarním časem je období masopustu (na Moravě fašanky). Nastává od Tří králů do Popeleční středy, kdy začíná čtyřicetidenní předvelikonoční půst. Nejznámější a zároveň nejveselejší jsou poslední dny masopustu, spojené s oslavami, radovánkami a hodováním. Tato nejdelší veselice v roce oslavuje končící zimu a naději na příští úrodu, hojnost a blahobyt. K masopustnímu veselí patří kromě tance a zpěvu, jídlo a pití.Mezi klasické masopustní pečivo patří smažené koblížky, "boží milosti" a šišky, většinou doplněné džemy a marmeládami. Doba předcházející masopust je také tradičním obdobím pro vesnické zabíjačky. Zabíjačky byly v rodinách téměř obřadní záležitostí, díky nim byla pak rodina na delší dobu zásobována masem. Konávaly se za mrazivého počasí, aby zabíjačkové speciality a maso déle vydržely. Maso se pak zavařovalo, udilo a nakládalo.Na nabídku našich ma...

Zimní sezóna zavařování

        Rádi zavařujete a máte pocit, že v zimě "není do čeho píchnout"? Nenechte se mýlit. Pár tipů na zimní zavařování se dočtete v tomto článku. V zimních měsících totiž můžete zpracovat tuzemské ovoce a zeleninu, které již při delším skladování ztrácí na kondici. Jablka, která začínají být "moučná" a taky na vzhledu už jde poznat, že nejsou nejčerstvější, se skvěle hodí na jablečné pyré nebo jablečná povidla. Mrkněte na náš recept. Z cibule pak můžete připravit úžasnou cibuládu, které oceníte např. k sýrům nebo "jen tak" na chleba.Tropickému ovoci naopak sezóna vrcholí. Využijte příznivých cen a dobré kvality citrusových plodů a zaexperimentujte si. Co třeba vyzkoušet klasický severoafrický recept na konzervované citrony? I takový jsme pro vás připravili. Milovníky sladkého pak potěší marmelády z pomeranče nebo grepu nebo klasická britská zimní pochoutka - kořeněné pomeranče. Mezi čím dál více oblíbené delikatesy patří chutney...

Jedlé dárky pro každého

      Rádi darujete na Vánoce něco osobního? Vyzkoušejte tento rok vyrobit “jedlé dárky”. Dárky, které chutnají, potěší smysly a určitě na ně nebude padat prach. Vlastnoručně vyrobené dárky potěší nejen obdarovaného, ale i vás. Jde totiž poznat, že jste se snažili. Na “jedlých dárcích” je důležité balení.  Krásně vyniknou ve skleničkách Weck, ke kterým přidáte už jen  drobnou vánoční ozdobu a nádhera je na světě. Nabízíme vám pár tipů, jak na ně. Postupně během listopadu a prosince přibudou na našem webu recepty i s fotkami na krásné vánoční dobroty, které ocení nejen gurmáni.   Vděčným dárkem hlavně pro zimní období jsou likéry. Ať už se vrhnete na klasický “vaječňák” nebo budete experimentovat s jinými chutěmi, nezapomeňte, že základem je kvalitní alkohol. Ten levný vám totiž může zkazit chuť celého  výrobku. Pro dámy se hodí kromě již zmíněného vaječného, likér karamelový nebo smetanový,...

x

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení