Inspirace zima

Pickles - sklenice plná zdraví

Pickles je skvělým řešením pro ty, kteří nemají sklepy a energii na nakládání velkého sudu zelí, nebo chtějí zpestřit svou jídelníček kvašenou zeleninou. Máme pro vás jednoduchý návod na kvašenou zeleninu, jak si ji připravit v domácích podmínkách. 1 kg zeleniny (ideálně v bio kvalitě) Základní kombinace je zelí (500 g), mrkve (300g) a cibule (200 g), můžete přidat tuřín, ředkev, kedluben, petržel ři červenou řepu. 15 - 20 g mořské soli koření Není nutné, ale skvěle vám pickles obmění. Výborný je čerstvý křen, kmín, kopr, zázvor, česnek, rozmarýn, jalovec, bobkový list nebo nové koření. nádoba na kvašení Můžete využít i sklenice Weck o obsahu 3 litry nebo si koupit speciální kvasící nádobu. Zelí nakrouhejte najemno, cibuli na tenké půlměsíce a mrkev nastrouhejte nahrubo na struhadle. Množství zeleniny upravte podle velikosti kvasící nádoby.Zeleninu smíchejte ve velké míse spolu se solí a případným kořením. Pořádně ji rukou promačkejte, aby se uvolnila šťáva. Teprve potom ji napěchujte do kvasící...

Naberte sílu s luštěninami

Proč zařadit luštěniny do svého jídelníčku? Mají obrovský význam pro lidské zdraví. Tvoří důležitou složku potravy, která vás zasytí a zároveň její formou přijmete pro tělo důležité živiny. Ideální jako příprava na jarní očistu v náročném období končící zimy. Jaké jsou další důvody k jejich konzumaci? Bílkoviny a vláknina - luštěniny obecně obsahují velké množství bílkovin a vláknin, které mají pozitivní vliv na naše trávení a metabolismus Nízký obsah tuku - tuku v nich najdete do 5% (výjimkou je sója), jedná se o tuk, který má příznivé složení (vhodné mastné kyseliny) Zasytí vás na dlouhou dobu - mají nízký glykemický index, tělo je delší dobu tráví a pomaleji vstřebává, proto jsou luštěniny vhodné pro pacienty s cukrovkou nebo redukční dietou Obsahují vitamíny a antioxidanty - v luštěninách najdeme celou řadu vitamínů, především vitamin B9 (kyselina listová) a vitamin B6 (pyridoxin), ale i další vitaminy skupiny B Neobsahují lepek - můžete je zařadit i do bezlepkové diety No a poslední důvode...

Domácí zabíjačkové hody

Abyste si užili poctivé zabijačkové dobroty, nemusíte zabíjet vepříka na dvorku. Stačí si koupit suroviny u dobrého řezníka a připravit si zabijačkové hody ve vaší kuchyni. Máme pro vás několik nápadů, jak si užít období masopustních veselic u vás doma. Klasikou všech klasik jsou oblíbené škvarky. Ty si můžete připravit předem a hostům potom nabídnou nejen jako křupavé kousky, ale i namazané na chlebu v podobě božské škvarkové pomazánky. Škvarky stačí pomlít, smíchat se solí a pepřem, případně dotáhnout k dokonalosti bylinkami. Sádlo, které vám při škvaření zbyde, uchovejte pro přípravu dalších pokrmů.  Jako základ a předkrm vyzkoušejte talíř plný vařeného masa. Nakupte masitá vepřová kolena, plec nebo laloky. Milovníci vnitřností by neměli zapomenout na vepřové srdce a jazyk. Očištěné maso a vnitřnosti uvařte v osolené vodě s bobkovým listem a kořením (kuličky nového koření a pepře), do kterého v půlce varu přidáte kořenovou zeleninu. Maso vařte přibližně 2 hodiny a podávejte s čerstvě nastrouha...

Masopustní dobroty

      Co všechno jste dříve mohli ochutnat během těchto slavností? Jakýmsi předělem mezi zimním a jarním časem je období masopustu (na Moravě fašanky). Nastává od Tří králů do Popeleční středy, kdy začíná čtyřicetidenní předvelikonoční půst. Nejznámější a zároveň nejveselejší jsou poslední dny masopustu, spojené s oslavami, radovánkami a hodováním. Tato nejdelší veselice v roce oslavuje končící zimu a naději na příští úrodu, hojnost a blahobyt. K masopustnímu veselí patří kromě tance a zpěvu, jídlo a pití.Mezi klasické masopustní pečivo patří smažené koblížky, "boží milosti" a šišky, většinou doplněné džemy a marmeládami. Doba předcházející masopust je také tradičním obdobím pro vesnické zabíjačky. Zabíjačky byly v rodinách téměř obřadní záležitostí, díky nim byla pak rodina na delší dobu zásobována masem. Konávaly se za mrazivého počasí, aby zabíjačkové speciality a maso déle vydržely. Maso se pak zavařovalo, udilo a nakládalo.Na nabídku našich ma...

Zimní sezóna zavařování

        Rádi zavařujete a máte pocit, že v zimě "není do čeho píchnout"? Nenechte se mýlit. Pár tipů na zimní zavařování se dočtete v tomto článku. V zimních měsících totiž můžete zpracovat tuzemské ovoce a zeleninu, které již při delším skladování ztrácí na kondici. Jablka, která začínají být "moučná" a taky na vzhledu už jde poznat, že nejsou nejčerstvější, se skvěle hodí na jablečné pyré nebo jablečná povidla. Mrkněte na náš recept. Z cibule pak můžete připravit úžasnou cibuládu, které oceníte např. k sýrům nebo "jen tak" na chleba.Tropickému ovoci naopak sezóna vrcholí. Využijte příznivých cen a dobré kvality citrusových plodů a zaexperimentujte si. Co třeba vyzkoušet klasický severoafrický recept na konzervované citrony? I takový jsme pro vás připravili. Milovníky sladkého pak potěší marmelády z pomeranče nebo grepu nebo klasická britská zimní pochoutka - kořeněné pomeranče. Mezi čím dál více oblíbené delikatesy patří chutney...

x