Plody plné slunce, vůně a hlavně vitamínů. To jsou citrusy, které nám nejčastěji evokují slunečné Středozemí a léto. Sezóna citrusů nicméně vrcholí i v zimě, kdy jsou pro nás vítaným zpestřením jídelníčku a doplněním vitamínu C. Pojďme se podívat na jejich užití v kuchyni a přidáme pár tipů na zavařeniny a recepty, které vás nadchnou. Citrony Plody citronovníku dovezli do Evropy už ve 12.století křižáci putující z oblasti dnešní Indie a Pákistánu. Díky vysokému obsahu vitamínu C si jej rychle oblíbili ve Středomoří, kde pomáhal léčit kurděje. Právě ze Středozemí si je potom odváželi mořeplavci na své dlouhé cesty po oceánech, kde sloužili jako skvělý zdroj právě vitamínu C pro námořníky. Krásné, stálezelené stromy dorůstají až 6 metrové výšky a v našich podmínkách si je můžeme vypěstovat za oknem, či ve skleníku. Zkuste si do speciálního substrátu na citrusy zasadit pár semínek z plodů a uvidíte, že do páru týdnů máte poměrně vysokou rostlinku. Se správnou péčí vám z ní vyroste krásná po...
Inspirace zima
Vánoce si jako jedny z mála svátků i do dnešní moderní doby zachovaly své zvyky, pranostiky a také tradiční pokrmy. Pojďme si je společně projít a zjistit jejich symboliku. Proč držíme na Štědrý den půst, proč vánočku pleteme z devíti pramenů a proč na štědrovečerní tabuli patří kapr a houbový Kuba? Vánoční celodenní půst je ukončen s první noční hvězdou štědrou večeří, kdy začíná vánoční hodování. Prvním pokrmem byla polévka. Dle krajových nebo rodinných tradic nejčastěji houbová, hrachová, čočková nebo rybí polévka. Luštěninové jsme pro vás připravili z těch nejkvalitnějších suroviny i my. Podle tradice mělo být na tabuli devět jídel, které měly všichni z rodiny ochutnat. Hlavní chody se lišily často podle krajů, ale také podle movitosti rodiny. Podávala se houbová omáčka s chlebem, sladké kaše z jahel nebo ovsa se sušeným ovocem a ořechy, pučálka, zelníky, ale nejčastěji houbový Kuba. Toho můžete ochutnat i v našem provedení zapečeného přímo ve skleničce. V bohatších rodinách nesměla chybět ry...
Pickles je skvělým řešením pro ty, kteří nemají sklepy a energii na nakládání velkého sudu zelí, nebo chtějí zpestřit svou jídelníček kvašenou zeleninou. Máme pro vás jednoduchý návod na kvašenou zeleninu, jak si ji připravit v domácích podmínkách. 1 kg zeleniny (ideálně v bio kvalitě) Základní kombinace je zelí (500 g), mrkve (300g) a cibule (200 g), můžete přidat tuřín, ředkev, kedluben, petržel ři červenou řepu. 15 - 20 g mořské soli koření Není nutné, ale skvěle vám pickles obmění. Výborný je čerstvý křen, kmín, kopr, zázvor, česnek, rozmarýn, jalovec, bobkový list nebo nové koření. nádoba na kvašení Můžete využít i sklenice Weck o obsahu 3 litry nebo si koupit speciální kvasící nádobu. Zelí nakrouhejte najemno, cibuli na tenké půlměsíce a mrkev nastrouhejte nahrubo na struhadle. Množství zeleniny upravte podle velikosti kvasící nádoby.Zeleninu smíchejte ve velké míse spolu se solí a případným kořením. Pořádně ji rukou promačkejte, aby se uvolnila šťáva. Teprve potom ji napěchujte do kvasící...
Proč zařadit luštěniny do svého jídelníčku? Mají obrovský význam pro lidské zdraví. Tvoří důležitou složku potravy, která vás zasytí a zároveň její formou přijmete pro tělo důležité živiny. Ideální jako příprava na jarní očistu v náročném období končící zimy. Jaké jsou další důvody k jejich konzumaci? Bílkoviny a vláknina - luštěniny obecně obsahují velké množství bílkovin a vláknin, které mají pozitivní vliv na naše trávení a metabolismus Nízký obsah tuku - tuku v nich najdete do 5% (výjimkou je sója), jedná se o tuk, který má příznivé složení (vhodné mastné kyseliny) Zasytí vás na dlouhou dobu - mají nízký glykemický index, tělo je delší dobu tráví a pomaleji vstřebává, proto jsou luštěniny vhodné pro pacienty s cukrovkou nebo redukční dietou Obsahují vitamíny a antioxidanty - v luštěninách najdeme celou řadu vitamínů, především vitamin B9 (kyselina listová) a vitamin B6 (pyridoxin), ale i další vitaminy skupiny B Neobsahují lepek - můžete je zařadit i do bezlepkové diety No a poslední důvode...
Abyste si užili poctivé zabijačkové dobroty, nemusíte zabíjet vepříka na dvorku. Stačí si koupit suroviny u dobrého řezníka a připravit si zabijačkové hody ve vaší kuchyni. Máme pro vás několik nápadů, jak si užít období masopustních veselic u vás doma. Klasikou všech klasik jsou oblíbené škvarky. Ty si můžete připravit předem a hostům potom nabídnou nejen jako křupavé kousky, ale i namazané na chlebu v podobě božské škvarkové pomazánky. Škvarky stačí pomlít, smíchat se solí a pepřem, případně dotáhnout k dokonalosti bylinkami. Sádlo, které vám při škvaření zbyde, uchovejte pro přípravu dalších pokrmů. Jako základ a předkrm vyzkoušejte talíř plný vařeného masa. Nakupte masitá vepřová kolena, plec nebo laloky. Milovníci vnitřností by neměli zapomenout na vepřové srdce a jazyk. Očištěné maso a vnitřnosti uvařte v osolené vodě s bobkovým listem a kořením (kuličky nového koření a pepře), do kterého v půlce varu přidáte kořenovou zeleninu. Maso vařte přibližně 2 hodiny a podávejte s čerstvě nastrouha...