Pickles - sklenice plná zdraví

Pickles je skvělým řešením pro ty, kteří nemají sklepy a energii na nakládání velkého sudu zelí, nebo chtějí zpestřit svou jídelníček kvašenou zeleninou. Máme pro vás jednoduchý návod na kvašenou zeleninu, jak si ji připravit v domácích podmínkách.

pickles

1 kg zeleniny (ideálně v bio kvalitě)

Základní kombinace je zelí (500 g), mrkve (300g) a cibule (200 g), můžete přidat tuřín, ředkev, kedluben, petržel ři červenou řepu.

15 - 20 g mořské soli

koření

Není nutné, ale skvěle vám pickles obmění. Výborný je čerstvý křen, kmín, kopr, zázvor, česnek, rozmarýn, jalovec, bobkový list nebo nové koření.

nádoba na kvašení

Můžete využít i sklenice Weck o obsahu 3 litry nebo si koupit speciální kvasící nádobu.

Zelí nakrouhejte najemno, cibuli na tenké půlměsíce a mrkev nastrouhejte nahrubo na struhadle. Množství zeleniny upravte podle velikosti kvasící nádoby.
Zeleninu smíchejte ve velké míse spolu se solí a případným kořením. Pořádně ji rukou promačkejte, aby se uvolnila šťáva. Teprve potom ji napěchujte do kvasící nádoby, tak aby zelenina byla ponořená pod vlastní šťávou. Zeleninu zatižte. V případě Weckovky použijte víčko o velikost menší zatížené vyvařeným kamenem. Hrdlo sklenice přetáhněte čistým plátnem a zagumičkujte.

Zeleninu nechte stát 4-6 dní v pokojové teplotě (cca kolem 20 °C) mimo sluneční svit. Při nízké teplotě se kvašení zpomaluje, při vyšší vám může chytnout nepříjemnou pachuť. Nedávejte kvasit k topení, zelenina nemá ráda střídání teplot. Když je zelenina zkvašená, dejte ji do ledničky, zastavíte tak kvašení. Můžete ji případně přendat do menších skleniček a v ledničce skladovat.

Výsledné pickles by mělo chutnat svěže a slano-kysele.

Nestíháte si domácí pickles připravovat? Připravili jsme ho pro vás se sezónní lokální zeleniny v té nejvyšší kvalitě. Vyzkoušejte naši kvašenou Zeleninádu.

Zelenináda 6

x