Sádlo se škvarky
Máme tady období zabijaček a s ním i vepřové hody. Pokud vám na stole přistane kus zvaný hřbetní sádlo, vyškvařte si domácí sádlo se škvarky – odměnou vám bude poctivá chuť, kterou v obchodě jen tak nenajdete.
##PRODUCT-WIDGETS-41051##
Jedná se o vrstvu tuku pod hřbetní kůží, která má výborné vlastnosti. Správně vyškvařené sádlo je kvalitní, trvanlivé a snese vysoké teploty bez přepálení. Navíc smaženým pokrmům dodá neodolatelnou vůni. A škvarky? Ty jsou skvělé samotné na chlebu nebo jako součást pomazánek.
Vyškvařené sádlo nebo škvarkovou pomazánku doporučujeme uchovávat ve skleničkách Weck se skleněným víčkem a gumičkou. Tuk tak nepřijme nechtěné pachy, jako se často děje u plastových krabiček či běžných víček.
Hřbetní sádlo seženete u každého řezníka, ale i zde platí, že kvalita je klíčová. Nejlépe oslovte malého farmáře nebo známého s domácím chovem. Při nákupu dbejte na čerstvost a strukturu – syrové sádlo by mělo být bílé, pevné, s minimem masa a vrstvou vysokou alespoň 3 cm. Pokud má příliš masa, může se sádlo při škvaření zhořknout.
Vyškvařené sádlo má široké využití. Ideální je na smažení – řízky osmažené na sádle jsou lahůdka, stejně tak masopustní koblihy nebo vdolky. Hodí se i do cibulových základů gulášů, dušených mas či polévek, například do bramboračky nebo cibulačky.
Sádlem se dříve mastily buchty, aby se od sebe lépe oddělovaly, a skvěle poslouží i na pečení brambor v troubě. V lidovém léčitelství se nesolené sádlo používá na hojení jizev a ekzémů – ohřáté sádlo můžete obohatit měsíčkem lékařským nebo jinými bylinkami pro zklidnění pokožky.
Pro nás je největší pochoutkou čerstvé škvarky – ještě teplé, jen lehce posolené, na čerstvém chlebu. To je ta pravá chuť domácí zabijačky.
##PRODUCT-WIDGETS-40954##
Diskuze (0)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.