Tradiční svátky vánoční
Samotným Vánocům předchází den zimního slunovratu – 21. prosince, spojený s mnoha starými rituály. Pro naše předky byla tato noc magická – zapalovaly se ohně, přikládalo se posvátné poleno a jeho uhlíky měly zajistit dobrou úrodu.
Po slunovratu začínaly „temné dny“, během nichž se pozorovala příroda a věštila budoucnost.
##PRODUCT-WIDGETS-41054##
Štědrý den
Hlavní den Vánoc začíná brzy ráno. Peče se vánočka, která se tradičně podává k snídani s máslem a džemem. Má být spletená z devíti pramenů – symbolů lidských i přírodních sil.
Mnozí drží půst, jiní si dopřávají jen lehkou polévku nebo ovoce. Den patří i zvířatům – děti nosí do lesa jablka a mrkev. Po procházce zahřeje svařák s tekutým kořením z naší nabídky sirupů.
Stromeček se zdobí buď ráno, nebo až těsně před večeří. Dříve se používaly smrkové větve se sušeným ovocem a perníky – měly chránit domov.
Nesmělo chybět ani jmelí, starý symbol štěstí. Čím více bílých kuliček, tím více štěstí přinese.
Štědrovečerní večeře
Večeře začínala s první hvězdou. Na stole bylo devět pokrmů – polévka, kaše, sušené ovoce, kuba i vánočka. Část jídla se obětovala zvířatům a stromům jako poděkování za úrodu.
Dnes se tradičně podává smažený kapr s bramborovým salátem a každá rodina má svůj oblíbený druh polévky – houbovou, rybí či fazolovou.
Vánoční svátky a Silvestr
Na Boží hod Vánoční vládne klid, rodiny společně obědvají a odpočívají. O den později – na Štěpána – se chodilo na návštěvy a koledu s pečenou kačenou a zelím. Večer nechyběla taneční zábava.
Silvestr se dříve neslavil bujaře. Lidé děkovali za uplynulý rok a přáli si vše dobré do nového roku. Dopřejte si i vy na silvestrovský stůl dobroty z naší nabídky – paštiky, pečená masa, kvašenou zeleninu a svařák s tekutým kořením.
Přejeme vám poklidné Vánoce a šťastný nový rok!
##PRODUCT-WIDGETS-40954##
>
Diskuze (0)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.