Dančí kostky na červeném víně

Dančí kostky na červeném víně
Zvěřina má v kuchyni čestné místo. Tyhle dančí kostky na víně jsou šťavnaté, plné chuti a skvěle se hodí na nedělní oběd i posezení s přáteli. Ještě lepší jsou druhý den odleželé.
Proč právě dančí maso?
Dančí je křehké, šťavnaté a výrazně chutné. Dostupnost z obor zaručuje stabilní kvalitu po celý rok. Nejlepší je z mladších kusů (cca 1,5–3 roky).
Jak dančí připravit
- Minutkové steaky (hřbet, kýta)
- Guláš s jalovcem a špetkou vína
- Dušené na víně s kořenovou zeleninou (recept níže)
- Svíčková z dančího – prošpikovat či naložit
- Vnitřnosti na smetaně / do guláše
- Ořezy do mletého (burgery, sekaná)
- Řízky v trojobalu nebo steak na grilu s drceným pepřem
Výnos cca 4 porce
Čas 20 min příprava + 60–90 min dušení
Náročnost střední
Množství: 4 porce
Ingredience
- 500 g dančího masa (na kostky)
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 0,25 celer (bulva)
- 1 cibule
- 100 ml červeného vína
- 500 ml hovězího vývaru
- divoké koření: 1 bobkový list, 5 kuliček pepře, 5 jalovčinek
- 10 ml octa
- sůl, pepř, cukr, olej
Recept na dančí na víně
1
Maso nakrájejte na kostky, lehce naklepejte, osolte a opepřete.
2
Cibuli nasekejte najemno, zeleninu pokrájejte na menší kusy (cca 3×3 cm).
3
Na rozpáleném oleji rychle opečte maso ze všech stran a dejte stranou. Pánev nepřeplňte – nejdřív se má zatáhnout, ne dusit.
4
Na výpeku orestujte cibuli a kořenovou zeleninu. Zastříkněte octem, přidejte koření, vraťte maso a promíchejte.
5
Přilijte víno a nechte zredukovat. Poté postupně přilévejte vývar a duste 60–90 min do změknutí.
6
Dochucení: sůl, pepř a dle chuti špetka cukru na zjemnění. Podávejte s rýží, šťouchanými bramborami, pyré nebo karlovarským knedlíkem.
Tip: Na chuť dančího si můžete sáhnout i bez vaření – zkuste naši dančí paštiku s divokým kořením.
Diskuze (0)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Přidat komentář