Šípkový džem

CO BUDETE POTŘEBOVAT

  • 1 kg šípků
  • 1 kg cukru (na 1 kg protlaku)
  • 12 g pektinu
  • 1 polévková lžíce citrónové šťávy (lze vynechat)

 
KDY JE NEJLEPŠÍ SBÍRAT ŠÍPKY?

Koncem letních prázdnin se už na stráních červenají plody šípkové růže, ale nebuď netrpělivý, je potřeba si počkat, až budou šípky pěkně vybarvené a vyzrálé. To se pozná, že je sem tam nějaký měkký a rozmázne se ti mezi prsty při mírném stlačení.

Pokud chceš být hodně tradiční, počkej si na první mrazíky, to jsou šípky super extra, ale je pak problém s čištěním od okvětí, protože je to všechno v košíku zatraceně lepkavé.

MALÁ FINTA PRO SBĚRAČE

Na šípky musíš v rukavičkách - teda spíš v rukavicích, takže když trháš pravou rukou, tak tu chraň tenčí rukavicí, abys měl lepší cit v ruce. A levá ruka je přidržovací, na tu nasaď silnější koženou, s tou si budeš přidržovat trnité větve. A sbírej to do košíku.

NEŽ ZAČNEME

Tak, šípky máme doma, na marmošku ale potřebujeme ještě cukr, něco želírovacího prostředku (pektin) a možná citron nebo kyselinu citronovou (to záleží na typu pektinu).

Na pektin bacha, v obchodech mají většinou míchanici s konzervantem a vápenitou solí a to já zrovna nemusím, používám zásadně čistý pektin z citronů. Pro šípkovou marmeládu jsem hledal dlouho ten správný, ale podařilo se, a nemusí se ani přikyselovat.

VÝROBA PROTLAKU

Vařit šípkový džem znamená nejdříve odstranit semínka a pichlavé chloupky. To, že jsou pichlavé, bys poznal den po konzumaci, na "oné místnosti" - auky auky. Francouzi šípkům říkají "gratte-cul", tzn. něco jako "řiťoškrabka", tak alespoň už víš proč.

Bábinka šípek po šípku rozřízla a semínka s chloupky vydloubla, odkrojila okvětí a co zbylo, dávala do kameninového hrnce s vodou. Pak to několikrát propláchla. Je to zatraceně pracné a zdlouhavé.

Doporučuji proto metodu pasírovací - rozvařit v trošce vody, rozmixovat a protlačit přes hrubé síto a potom přes hodně jemné síto kvůli těm chloupkům. Dříve měli žíněné síto, ale to museli podle mě za chvilku prodřít, ta hmota z rozvařených šípků je docela hutná.

Nádobí používej smaltované nebo nerez, jinak ti ten protlak zhnědne a chytne kovovou pachuť! Rezavé síto? Nebrat!

Máš hotovo? Tak moc nelelkuj a pospěš si s vařením marmelády, v šípkách je totiž spousta vitamínu C a teplem ho ubývá.

VAŘENÍ DŽEMU

Takže základ máme, tak to zvaž, abys věděl, kolik cukru a pektinu bude potřeba. Cukru dej stejně jako protlaku. Pektin smíchej s trochou cukru, aby to neudělalo hrudky.

A teď: protlak probublej na plotně, přidej směs pektinu s cukrem, znovu nech probublat a přidej všechen cukr. Chvilku to bude trvat, než se to rozpustí. Směs trochu zřídne a začne se dělat pěna, kterou musíš sbírat.

Když je marmeláda vyčištěná, hned to nalej do předehřátých sklenic, zavíčkuj a nech vychladnout. Pokud byly sklenice a víčka předem vyvařené, už s tím nic dál nedělej, máš hotovo.

x