- 0,5 kg dančího masa nakrájeného na kostky (např. hřbet bez kosti)
- 1 mrkev
- 1 petržel
- ¼ celeru
- 1 cibule
- 100 ml červeného vína
- 0,5 l hovězího vývaru
- divoké koření (bobkový list, 5 kuliček pepře a 5 jalovčinek)
- 10 ml octa
- sůl
- pepř
- cukr
- olej
Máte rádi zvěřinu? My ji milujeme a rádi z ní připravujeme i naše delikátní paštiky. Rozhodli jsme se vám představit naše oblíbené druhy a začneme hned u nejoblíbenějšího a asi nejchutnějšího masa a to dančího.
Dančí maso je chuťově bohaté a na rozdíl od jiných druhů zvěřiny poměrně křehké. Vyniká svojí šťavnatostí a plnou chutí. Daňci se často chovají v oborách, takže je dostupné po celý rok (není závislé na lovecké sezoně). Díky tomu je standardem velmi vysoká a stabilní kvalita. Nejvhodnější pro kuchyňské využití a zpracování je období věku daňka mezi 1,5 roku a nejvýše třemi lety. V tomto období je maso správně vyzrálé a jemné.
Naše Dančí paštika s divokým kořením je postavena na plné a výrazné chuti tohoto masa. V paštice jsme dančí maso zkombinovali s divokým kořením, bylinkami a lesními houbami. Výsledkem je exkluzivní paštika oceněná cenou Regionální potravina Olomouckého kraje. Doporučujeme ochutnat společně s výraznějším červeným vínem.
Pokud se k vám dostane dančí maso v celku, můžete ho upravovat na minutku (hřbet či kýtu), ale úžasné je i využití ořezů do mletého masa - třeba na originální hamburgery nebo sekanou. Samozřejmě je z něj úžasný guláš, sluší mu delší dušení na červeném víně s kořenovou zeleninou nebo klasická svíčková. Maso doporučujeme prošpikovat nebo obalit slaninou, případně dopředu naložit do láku.
Pokud se pustíte do guláše, podlijte maso trochou červeného vína a lžičkou podrcených jalovčinek. Z dančího masa jsou famózní řízky v klasickém trojobalu nebo si ugrilujte dančí steak s pořádnou dávkou hrubě drceného pepře.
Ani vnitřnosti z daňka nevyhazujte, pokud budete mít k dispozici plíce, jazyk, srdce nebo játra, můžete je dusit na smetaně nebo přidávat do guláše.
DANČÍ KOSTKY NA VÍNĚ
Maso mírně naklepejte (ať se poruší vlákna), osolte a opepřete. Na rozpáleném oleji je ze všech stran zprudka opečte a dejte maso stranou. Na výpeku orestujte cibuli a kořenovou zeleninu nakrájenou na kostky. Zastříkněte octem, přidejte koření a vraťte maso. Duste přibližně hodinu, během které budete postupně přilévat víno a vývar.
Dusíme do měkka. Omáčku můžeme doladit trochou cukru, případně dosolíme nebo opepříme.
Podáváme s rýží.