Na těsto:
- 100 g změklého másla
- 100 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 1 žloutek
- špetka soli
- 4-6 lžiček vody
Na náplň:
- 5 jablek (oloupaných a bez jadřince, nakrájených na tenké plátky)
- 3 lžíce cukru
- 3 lžíce meruňkového džemu
- 50 g másla (nakrájené na tenké plátky)
- 2 lžíce pálenky (slivovice, meruňka)
Tento francouzský koláč z křehkého těsta je už dlouho hitem v naší podzimní kuchyni. Příprava není složitá a prim zde hrají jablka spolu s meruňkovým džemem.
Křehké těsto je bez cukru a lze ho použít jako základ pro všechny druhy křehkých koláčů, nasladko i naslano. Jablka by měla být šťavnatá, aby zvlhčila suchý korpus koláče.
JAK NA TO:
V míse nakrájíme máslo na malé kousky a posypeme moukou smíchanou se solí. Vypracujeme prsty drobenku, kterou postupně začneme spojovat, stačí vždy přidat lžičku vody a ručne propracovat. Výsledné těsto by mělo mít podobu koule, kterou zabalíme do potravinové folie a dáme vychladit minimálně na 30 minut do ledničky. Před další úpravou z ledničky vyndáme a necháme v pokojové teplotě temperovat.
Vychlazené těsto vyválíme na tenký plát a přemístíme do vymazané formy na koláč, případně si můžeme pomoci prsty a těsto ve formě vytlačte do odpovídajícího tvaru.
Propícháme vidličkou a klademe plátky jablek. Posypejte je cukrem a kousky másla. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C přibližně 50 minut.
V rendlíku rozvaříme džem s trochou pálenky a rozetřeme na hotový koláč. Směs ztuhne a vytvoří nám na koláči krásnou lesklou glazuru.
Dobrou chuť!