Houbový "kečup"

Houbový kečup (bez rajčat)
V tomhle „kečupu“ rajčata nehledejte – hlavní roli hrají houby, ideálně směs čerstvých lesních. Skvěle ale fungují i žampiony nebo hlíva.
Houbový kečup je univerzální podzimní dochucovadlo: hodí se k pečenému masu, do sendvičů i jako základ či dochucení houbových polévek a omáček. Má výraznou chuť, dlouho vydrží a promění každé jídlo v opravdovou delikatesu.
Doporučené sklenice Weck
##PRODUCT-WIDGETS-40087##
Počet porcí cca 4 sklenice (250–300 ml)
Čas 24 hodin + 2 hodiny
Náročnost 3/5
Počet sklenic: 4
Ingredience na houbový kečup
- 750 g jedlých hub (na tenké plátky)
- 30 g sušených hříbků
- 125 ml bílého vinného octa
- 1 cibule (nahrubo)
- 2 stroužky česneku (na plátky)
- 2 bobkové listy
- 4 hřebíčky
- 0.5 lžičky mletého muškátového květu
- 0.5 lžičky mletého zázvoru
- 0.5 lžičky čerstvě mletého pepře
- 0.5 lžičky mletého nového koření
- 60 ml sherry
- 4 zarovnané lžičky soli
Může se vám hodit
##PRODUCT-WIDGETS-40084##
Recept na houbový kečup
1
Nakrájené houby promíchejte se solí, přikryjte a nechte 24 hodin v chladu odpočívat.
2
Sušené hříbky namočte do ~750 ml horké vody a nechte nabobtnat. Hříbky vyndejte, vodu z namáčení si schovejte.
3
V mixéru rozmixujte nasolené houby i hříbky na hrubší pastu (podle potřeby přidejte trochu vody z hříbků). Přendejte do hrnce.
4
Cibuli s česnekem rozmixujte s octem a vmíchejte do hrnce. Přidejte bobkový list, hřebíček, muškátový květ, zázvor, pepř a nové koření. Přiveďte k varu a vařte 1–1,5 hodiny do zhoustnutí (houby musí být dobře převařené).
5
Hustotu otestujte: lžíci směsi dejte na talíř – po 10 minutách by měla pustit minimum tekutiny.
6
Směs propasírujte přes hrubé síto (odstraňte koření), pak znovu rozmixujte dohladka. Přidejte sherry a plňte do skleniček Weck.
7
Zavařujte 20 minut při 80 °C, poté nechte vychladnout a skladujte v chladu.
Diskuze (0)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Přidat komentář