Jak na zavařování masa

Zavařování masa není žádná věda. Dřív, když nebylo tolik možností ke zmrazení masa, se jednalo o docela běžné zpracování.

Nabízíme vám jednoduchý návod jak na to. Nezapomeňte ale dodržovat pravidla, která jsme popsali již v článku Zavařování masa do sklenic - domácí ruská ruleta?

Na každý kilogram pokrájeného masa přidejte 10 - 15 g soli (podle chuti). Vše dobře promíchejte a naplňte do skleniček. Nejlépe se pro tyto účely hodí tzv. masovky Weck. Skleničky plňte cca 1 cm od okraje, tuk se totiž při vaření rozpíná. Skleničky zavíčkujte, zajistěte nerezovými klipsy a dejte do hrnce vystlaného utěrkou.

Zalijte vlažnou vodou a postupně zahřívejte až na teplotu 95°C. Tuto teplotu udržujte v hrnci 1,5 hodiny.

Vyjměte z hrnce a nechte zchládnout. Druhý den opakujte postup zavaření znovu (vložte do hrnce s utěrkou, zalijte vlažnou vodou a přiveďte na 95°C), tentokrát stačí vařit pouze 1 hodinu.

Takto zavařené maso skladujte v chladném sklepě nebo v ledničce. Vydrží vám nejméně půl roku.