Díky svým silným zahřívacím a protizánětlivým účinkům patří zázvor mezi nejznámější a nejúčinnější pomocníky při zimním prochladnutí nebo nachlazení. Je používán v lidovém léčitelství po celém světě - kromě výše zmíněného zmírňuje revmatické potíže, povzbuzuje krevní oběh, podporuje trávení a snižuje horečku. Zázvor pochází z jihovýchodní Asie a jako koření se používá jeho mohutný sukovitý oddenek (tedy ne kořen, jak si hodně lidí myslí). Je velmi aromatický, obsahuje totiž silné silice, které nejvíce připomínají pálivý citrón. Nejintenzivnější chuť najdete právě v čerstvém oddenku. Zázvor sám o sobě je velmi silné až palčivé chuti a tak se nedá jen tak pojídat. Ideální volbou tedy může být již připravený zázvorový shot, kde šťávu smícháme s citrusovými šťávami a kurkumou pro ještě větší efekt a zmírnění chuti. A proč zrovna “shot”? V angličtině má slovíčko význam střela, my bychom řekli “pecka, bomba” - prostě rychlý a efektivní účinek. Svůj imunitní systém můžete posílit ranním panákem, smícháním p...
Recepty zima
Krásné zapékací misky ve tvaru báboviček přímo volají po sladkém dezertu. Prohlédněte si je v našem e-shopu. Kromě toho, že je výsledek roztomilý, jsou i praktické. Těsto uvnitř je vždy dobře propečené, což se v klasické bábovkové formě ne vždy povede. Ingredience: 400 g polohrubé mouky 4 vejce 260 g cukru krupice 1⁄2 sáčku prášku do pečiva 180 g měkkého másla 300 ml podmáslí špetka soli šťáva a nastrouhaná kůra ze 2 bio citronů máslo na vymazání formiček moučkový cukr a citronová šťáva na zdobení Jak na to? Z trouby vyjměte rošt a vyhřejte ji na 180°C. Skleněné formičky Weck vymažte změklým máslem. V míse smíchejte sypké ingredience - mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. V jiné míse smíchejte změklé máslo a vejce. Šlehejte (ideálně ručním šlehačem) dokud nevznikne krém. Přidejte kůru a šťávu ze dvou citronů a vmíchejte je do směsi. Postupně přidávejte podmáslí, sypkou směs a krátce promíchejte na hladké těsto. To vlijte do formiček, které položte na stud...
Nakládaná cibule je skvělým doplňkem do burgerů, k mexické kuchyni nebo do sendvičů či baget. Její příprava nevyžaduje mnoho příprav a my vám přinášíme základní recept, který můžete obměnit jednoduchým přidáním koření. Pikantnost přidá chilli paprička nebo pepř, indickou kuchyni můžete vytvořit přimícháním kari prášku do rozvaru.Na nakládání zeleniny se hodí malé úzké chřestovky, které vám v ledničce nebudou zabírat moc místa. 0,75 kg červené cibule300 ml vody240 ml jablečného octa4 lžíce třtinového cukru2 lžíce soli Cibule oloupejte a nakrájejte je na tenká půlkolečka. V rendlíku svařte vodu s octem a v ní rozpusťte cukr, sůl a promíchejte. Nechte projít varem. Cibuli naskládejte do čistých a suchých sklenic a přelijte je ještě horkým rozvarem. Uzavřete víčkem a sklenice dejte do ledničky. Už druhý den ji můžete začít ochutnávat. Vždy ale použijte čistý příbor....
Zavařování masa není žádná “vyšší dívčí”, jak by se mohlo zdát. Jestli jste začátečníci, zkuste napoprvé zavařit už upečené maso. Takto připravenou vepřovku jako když najdete na chatě, výletě nebo dovolené. Maso si můžete za studena dát s chlebem nebo ho přidávat do různých směsí či omáček. Na zavařování doporučujeme vyšší masové sklenice o obsahu 580ml nebo 850 ml. 1 kg vepřové plece1 kg vepřového bůčku20 g soli50 g sušeného česneku20 g drceného kmínupepř Do velké mísy nakrájíme maso na kostky o velikosti cca 3 cm. Posypeme solí, pepřem, drceným kmínem a sušeným česnekem. Pořádně promícháme. Přendáme do pekáče s víkem, kde maso podlijeme 3 dcl vody. Přikryjeme a pečeme v troubě rozehřáté na 220 °C 20 minut. Poté teplotu snížíme na 150 °C a necháme propékat do změknutí masa. Případně můžeme dolít trochou vody. Zavařovací sklenice, ideálně masovky velikosti 742 nebo 743, naplníme teplým pečeným masem asi do ¾ výšky sklenic. Rovnoměrně zalijeme výpekem. Okraje sklenic pečlivě otřeme papírovou utěrkou a...
Není nad guláš z čerstvého masa a vnitřností a to i ve vepřové verzi. Tak jako u jiných gulášů platí, že nejlépe chutná druhý den. Otázkou je, zda vydržíte čekat. Je totiž opravdu skvělý i tak. Aby jsme ušetřili čas, dusíme tento guláš v troubě. 400 g vepřového masa (ideálně plece)400 g vepřových vnitřností (játra, ledvinky, srdce) - pokud neholdujete vnitřnostem, nahraďte je masem3 velké cibule2 lžíce sádla1 lžíce mleté sladké papriky 1 lžička uzené papriky1 lžíce majoránky1 velký stroužek česneku (nakrájený na menší kousky)drcený kmínsůl a mletý pepřvývar a pivo na podlévání nakrájená cibule a chleba k podávání Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky. Vnitřnosti očistíme, odblaníme a nakrájíme na nudličky. V pekáči, který můžete dát do trouby, rozehřejeme sádlo. Osmahneme na něm do zlatova cibulku, nakrájenou na jemno. Přídáme maso, vnitřnosti, špetku kmínu a necháme maso zatáhnout. Při konci restování vsypeme česnek a necháme ho rozvonět. Poprášíme paprikou a lehce opečeme. Promícháme a podlij...