Recepty zima

Jak na zavařování masa

Zavařování masa není žádná věda. Dřív, když nebylo tolik možností ke zmrazení masa, se jednalo o docela běžné zpracování. Nabízíme vám jednoduchý návod jak na to. Nezapomeňte ale dodržovat pravidla, která jsme popsali již v článku Zavařování masa do sklenic - domácí ruská ruleta? Na každý kilogram pokrájeného masa přidejte 10 - 15 g soli (podle chuti). Vše dobře promíchejte a naplňte do skleniček. Nejlépe se pro tyto účely hodí tzv. masovky Weck. Skleničky plňte cca 1 cm od okraje, tuk se totiž při vaření rozpíná. Skleničky zavíčkujte, zajistěte nerezovými klipsy a dejte do hrnce vystlaného utěrkou. Zalijte vlažnou vodou a postupně zahřívejte až na teplotu 95°C. Tuto teplotu udržujte v hrnci 1,5 hodiny. Vyjměte z hrnce a nechte zchládnout. Druhý den opakujte postup zavaření znovu (vložte do hrnce s utěrkou, zalijte vlažnou vodou a přiveďte na 95°C), tentokrát stačí vařit pouze 1 hodinu. Takto zavařené maso skladujte v chladném sklepě nebo v ledničce. Vydrží vám nejméně půl roku....

Vepřový sulc

CO BUDETE POTŘEBOVAT 1 vepřová nožička 1 osolené vepřové koleno 2 bobkové listy 10 kuliček pepře 150 g mrkve 2 stroužky česneku 3 polévkové lžíce bílého vinného octa sůl, čerstvě mletý pepř JDEME VAŘIT Vepřovou nožičku a koleno očistěte a omyjte pod tekoucí vodou. Spolu s kořením vložte do velkého hrnce. Zalijte studenou vodou, osolte a přiveďte k varu. Průběžně sbírejte pěnu vzniklou na povrchu. Poté snižte teplotu, přidejte rozdrcený česnek a vařte doměkka, cca 2-2,5 hodiny. Dobu varu zkrátíte použitím tlakového hrnce. Asi 20 minut před dovařením přidejte mrkev v celku. Neměla by se totiž začít rozpadat. Poté ji vyjměte a nechte vychladnout. Nakrájejte na asi centimetrové kostky a nechte ji stranou. PLNĚNÍ DO FOREM Vyjměte maso z vývaru a nechte trochu vychladnout. Pak ho oberte od kostí a nakrájejte na kostičky (spíše menší kousky, vypadají pak pěkně ve skleničkách). Přidejte nakrájenou mrkev a touto směsí naplňte připravené sklenič...

Vánoční vanilkový dárek

CO BUDETE POTŘEBOVAT 2 vanilkové lusky 200 gr cukr krupice 0,5 l 35% alkoholu (nejlépe vodky, která je sama o sobě nejméně aromatická) 5 vanilkových lusků Vanilka je esencí vánoc. Toto voňavé exotické koření bylo do Evropy přivezeno už v 15.století a získalo si ihned oblibu. Jedná se o fermentovamou tobolku (často se nesprávně uvádí lusk) orchideje rodu vanilovník. Už u původních středoamerických indiánů bylo toto koření používáno pro povzbuzení srdeční činnosti a pro celkové vzpružení organismu. To vysvětluje, proč nám vanilka nejvíce “voní”  právě v zimním období, kdy je na organismus vyvíjena největší zátěž. Původně se komerčně využíval pouze jeden druh nazývaný vanilka Bourbon (název nemá nic společného s oblíbeným alkoholickým nápojem, jedná se o jméno francouzského královského rodu). Dnes se můžete setkat i s vanilkou tahitskou, která má aroma zabarvené po sušených švestkách a rozinkách. Nejčastěji se v obchodech setkát...

Vánoční punč

CO BUDETE POTŘEBOVAT 1 litr červeného vína 30 ml třtinového rumu nebo griotky ½ litru silného černého čaje 100 ml tekutého koření Na punč s višněmi 1 citron nakrájený na plátky   Horký alkoholický nápoj, který si s chutí dopřáváme na vánočních trzích nebo po zimních procházce či lyžovačce, má opravdu zajímavou historii. Je celosvětově oblíbený a to především proto, že se rozšířil už v 17.století a to překvapivě z Indie. Slovo punč má původ v hindském slovu “pánch” neboli pět. Symbolizovalo pět přísad, který do něj patří - alkohol, cukr, citron, voda nebo černý čaj a koření. Z Indie se dostal do světa díky britským námořníkům, kteří jej nejdříve importovali do Anglie a odtud už se šířil po celé Evropě a do severní Ameriky. Základním alkoholem bývalo dřív brandy nebo třtinový rum, který se zředil vodou nebo černým čajem a chuťově doladil cukrem, citronem a kořením (skořice, badyán, hřebíček). Časem se nápoj začal podávat horký na předvánočních trzích a byla tak za...

Vaječný koňak

CO BUDETE POTŘEBOVAT 1 plechovka neslazeného kondenzovaného mléka (500 g) 1 lžička vanilkového extraktu nebo půlka vanilkového lusku 5 žloutků 350 g cukru (raději bílého, třtinový by vám výsledek zabarvil do hněda) 300 ml kvalitního alkoholu (brandy, rumu) - množství alkoholu závisí na vás, můžete jej přidat, či ubrat Když už sladké Vánoce, tak se vším všudy… Klasikou našich babiček a prababiček byl a vždy asi bude “vaječňák”. U nás se vždycky připravoval na Vánoce a na Velikonoce, takže pokud chcete pro své kamarádky nějaký jedlý dárek, neváhejte. Příprava je snadná a zdaleka se nějaký ten kupovaný nevyrovná tomu vašemu. Je totiž dělaný s láskou :) JAK NA TO V hrnci povařte kondenzované mléko, cukr a vanilku. Pokud dáváte lusk, nezapomeňte vyškrábnout semínka a po uvaření lusk vytáhnout. Připravte si vodní lázeň, ve které pomalu ohřívejte žloutky a za stálého šlehání přidávejte mléčnou směs - pozor, ať se vám vajíčka ...