Recepty zima

Domácí zabijačkový guláš na pivu

Není nad guláš z čerstvého masa a vnitřností a to i ve vepřové verzi. Tak jako u jiných gulášů platí, že nejlépe chutná druhý den. Otázkou je, zda vydržíte čekat. Je totiž opravdu skvělý i tak. Aby jsme ušetřili čas, dusíme tento guláš v troubě. 400 g vepřového masa (ideálně plece)400 g vepřových vnitřností (játra, ledvinky, srdce) - pokud neholdujete vnitřnostem, nahraďte je masem3 velké cibule2 lžíce sádla1 lžíce mleté sladké papriky 1 lžička uzené papriky1 lžíce majoránky1 velký stroužek česneku (nakrájený na menší kousky)drcený kmínsůl a mletý pepřvývar a pivo na podlévání nakrájená cibule a chleba k podávání Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky. Vnitřnosti očistíme, odblaníme a nakrájíme na nudličky. V pekáči, který můžete dát do trouby, rozehřejeme sádlo. Osmahneme na něm do zlatova cibulku, nakrájenou na jemno. Přídáme maso, vnitřnosti, špetku kmínu a necháme maso zatáhnout. Při konci restování vsypeme česnek a necháme ho rozvonět. Poprášíme paprikou a lehce opečeme. Promícháme a podlij...

Tříkrálový mandlový koláč

Inspirujte se tradiční francouzskou pochoutkou Gallete des rois (Tříkrálový koláč) a oslavte společně svátek Tří králů. Podle tradice se do náplně zapéká keramická figurka, mince nebo mandlová pecka. Kdo ji najde ve své porci, toho čeká celý příští rok pořádná porce štěstí. A tento šťastlivec má také právo nosit celý den královskou korunu - třeba jen zhotovenou z papíru, což ocení především děti :)   Ingredience:500 g listového těsta Na mandlovou náplň:130 g mletých mandlí130 g změklého másla130 g cukru (krupice)2 vejce1 lžička mandlového nebo jiného sladkého likéru (nemusí být) Na potření:1 vejce V míse utřeme máslo s cukrem a pomalu přidáváme dvě vejce, ideálním pomocníkem je ruční šlehač. Měla by nám vzniknout hutnější pěna. Do té přimícháme mleté mandle a lžičku likéru. Ušleháme hustou krémovitou hmotu. Těsto rozdělíme na dvě částí a vyválíme dva kruhy stejného průměru. K vykrojení správného tvaru nám může pomoci velká poklička. Jeden kruh položíme na plech vyložený pečícím papírem, naplní...

Silvestrovské koktejly s bylinnými sirupy

Naše bylinné sirupy můžete využít v létě do osvěžujících limonád, ale i v zimě do čajů pro marody a usmrkánky. Aby to ale nebyla jen taková “nuda”, vyzkoušeli jsme je přidat i do koktejlů a máme tu recepty třeba pro silvestrovskou noc. Vánoční citrusový koktejl s bezovým sirupem Na 4 drinky:200 ml vodky50 ml bezového sirupu200 ml džusu z červeného pomeranče200 ml mandarinkového džusu60 ml sodysnítka rozmarýnujahody na ozdobení Ve větším džbánu smícháme všechny tekuté ingredience a dáme vychladit do ledničky. Do skleniček Weck nakrájíme plátky citronů, jahod a zalijeme připraveným koktejlem. Můžeme přidat led. Hugo Na 4 drinky:400 ml prosecca200 ml sody10 ml bezového sirupu (2 velké panáky)čerstvá mátapůlka limetky Ve větším džbánu lehce pomačkejte mátu, aby se uvolnily esence. Přidejte všechny tekuté ingredience a dejte vychladit. Hugo se podává ve vinných skleničkách s ledem. Může se ještě zakápnout trochou šťávy z limetky. Lesní grog ze smrkového sirupu Na 1 šálek grogu:1 panák kvalitního rumu...

Boloňské muffiny

V muffinových formách se dá upéct cokoliv a my pro vás máme tip na geniální jednohubku na váš silvestrovský stůl. Vyzkoušejte tuto originální dobrotu s naší připravenou omáčkou Hovězí na rajčatech. Na cca 12 kousků:200 g špaget nebo spaghettini - velmi tenké špagety 2 ks omáčky Hovězí na rajčatech2 rozšlehané vejce50 g hladké nebo semolinové moukyhrst nasekané bazalky100 g nastrouhané mozzarelly olivový olej na vymazání formyparmazán na posypání Špagety uvařte v osolené vodě al dente (tedy na skus). Slijte je a dejte je do velké mísy, kde je postříhejte na kratší kusy. S těstovinami se vám tak bude lépe pracovat. Troubu předehřejte na 180 °C, muffinovou formu poctivě vymažte olejem. Pro lehčí manipulaci po upečení ji můžete vyložit malými čtverečky pečícího papíru, které budou přesahovat přes okraj formy. Do mísy přidejte k vychladlým špagetám rozšlehaná vajíčka, mouku, mozzarellu, bazalku a jednu skleničku omáčky. Lehce dochuťte solí a zamíchejte. V muffinové formě tvořte ze směsi “hnízdečka”. Dop...

Jak na zavařování masa

Zavařování masa není žádná věda. Dřív, když nebylo tolik možností ke zmrazení masa, se jednalo o docela běžné zpracování. Nabízíme vám jednoduchý návod jak na to. Nezapomeňte ale dodržovat pravidla, která jsme popsali již v článku Zavařování masa do sklenic - domácí ruská ruleta? Na každý kilogram pokrájeného masa přidejte 10 - 15 g soli (podle chuti). Vše dobře promíchejte a naplňte do skleniček. Nejlépe se pro tyto účely hodí tzv. masovky Weck. Skleničky plňte cca 1 cm od okraje, tuk se totiž při vaření rozpíná. Skleničky zavíčkujte, zajistěte nerezovými klipsy a dejte do hrnce vystlaného utěrkou. Zalijte vlažnou vodou a postupně zahřívejte až na teplotu 95°C. Tuto teplotu udržujte v hrnci 1,5 hodiny. Vyjměte z hrnce a nechte zchládnout. Druhý den opakujte postup zavaření znovu (vložte do hrnce s utěrkou, zalijte vlažnou vodou a přiveďte na 95°C), tentokrát stačí vařit pouze 1 hodinu. Takto zavařené maso skladujte v chladném sklepě nebo v ledničce. Vydrží vám nejméně půl roku....

x

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení