Kořeněné soli jako jedlý dárek

 

Naše recepty na jednoduchý vánoční dárek ve formě ochucených solí jsou nejen chutné, ale i snadné na přípravu. Můžete je tak připravit s vašimi malými kuchaři a darovat třeba babičkám nebo paní učitelkám. S citronovou solí, chilli solí a solí s červeným vínem ve skleničkách Weck vytvoříte nejen aromatické koření, ale i krásné dárky.

kořeněné soli

Citronový pepř

Recept na asi 3 sklenice WECK o objemu 140 ml

INGREDIENCE:
180 g kuliček bílého pepře
nastrouhaná kůra ze 6 bio citronů
šťáva ze 2 bio citronů
3 lžičky kurkumy
3 lžičky kvalitní soli (ideálně mořské nebo himalájské

Všechny ingredience smíchejte v míse, přikryjte a nechte asi 24 hodin “louhovat”. Druhý den předehřejte troubu na 60 °C. Směs koření a soli rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem a sušte asi 1 ½ až 2 hodiny (do dvířek trouby dejte vařečku, aby zůstala dvířka rozevřená). Vyjměte a nechte vychladnout. Citronovou sůl vsypte do připravených sklenic.
Uzavřete skleněným víčkem, zavařovacím kroužkem a a zavařovacími sponami.
TIP: Nejlíp se hodí k rybím pokrmům.

Sůl z červeného vína

Recept na asi 4 sklenice WECK o objemu 140 ml

INGREDIENCE:
500 g hrubé mořské soli,
100 ml suchého červeného vína.

Předehřejte troubu na 60 °C. V míse smíchejte sůl a červené víno. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem, vložte do trouby a sušte asi čtyři hodiny (do dvířek vložte vařečku). Sůl několikrát promíchejte. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
Nasypte do připravených sklenic a uzavřete skleněným víčkem a dvěma zavařovacími sponami.
TIP: Skvěle se hodí na rajčatové omáčky nebo na dochucení kořenění zvěřiny a hovězího masa!

Chilli sůl

Recept na 3 - 4 sklenice WECK o objemu 140 ml

INGREDIENCE:
3 velké stroužky česneku
500 g jemné mořské soli
4 - 5 lžiček sušených chilli vloček

Česnek oloupejte. V mixéru ho rozmixujte spolu s chilli vločkami a smíchejte se solí. Předehřejte troubu na 60 °C. Slanou směs rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem.
Sůl sušte v troubě 1 ¼ až 1 ½ hodiny, přibližně dvakrát promíchejte.
vysušte. V závislosti na typu trouby nechte dvířka otevřená.
Nasypte do připravených sklenic a uzavřete skleněným víčkem a dvěma zavařovacími sponami.
Skvělé na vajíčka nebo do polévek!

 

x