Pečené koblihy

kobliha

CO BUDETE POTŘEBOVAT
  • 500 g hladké mouky
  • ¼ l mléka
  • 40 g cukru
  • 50 g másla
  • 2 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 kvasnice (40 g)
  • špetka soli

Na náplň:

Na dokončení:

  • rozpuštěné máslo s kapkou rumu

 

Koblížky se tradičně pojí se svátky masopustu, kdy se lidé chystají na čtyřicetidenní předvelikonoční půst. Klasicky se koblížky z kynutého těsta smaží v oleji a jsou opravdu výborné.

Co si ale musíme přiznat, jde taky o kalorickou bombu a trochu záběr na žlučník.  Pro ty, kteří chtějí vyzkoušet koblížky o něco zdravější, jsme připravili recept na oblíbené sladké bochánky ve zdravější verzi.

Mléko ohřejeme tak, aby bylo vlažné (nesmí být příliš horké). Rozdrobíme kvasnice, přisypeme cukr, promícháme a necháme v teple vzejít kvásek.

Přidáme ke zbytku ingrediencí, pořádně promísíme a zakryjeme čistou utěrkou. Těsto dáme na hodinu vykynout. Nejlíp je mu třeba na topení nebo za pecí

Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném válu a skleničkou nebo malou miskou vykrojíme kolečka. Na polovinu koleček dáme lžičku džemu a přiklopíme druhým kolečkem.

Důkladně je spojíme a vkládáme na plech s pečícím papírem. Přikryjeme utěrkou a necháme ještě 20 minut dokynout

Troubu vyhřejeme na 200°C a pečeme přibližně 10-15 minut do zlatova.

Ihned po vytáhnutí koblihy pomažeme máslem a pocukrujeme. Případně můžeme po vzoru Francouzů koblížky ještě teplé obalit v moučkovém cukru