Pesto z kadeřávku

pesto

CO BUDETE POTŘEBOVAT
  • 200 g kadeřávku (očištěné listy bez stonků a silných žeber)
  • 140 g loupaných mandlí
  • 14 lžic olivového oleje
  • 1/2 lžičky čerstvě drceného pepře
  • 1/2 lžičky sušeného česneku
  • 1/2 lžičky soli
  • 80 g strouhaného parmazánu

Kadeřávek není u nás ještě příliš známý, přitom jde o zeleninu, kterou můžeme sklízet celou zimu a zpestří nám zimní jídelníček. Tato košťálová zelenina je na záhonku odolnější než růžičková kapusta nebo brokolice a zelená se i ve velkému mrazu.

Košťálová zelenina je všeobecně bohatá na vlákninu, minerální látky (fosfor, vápník a draslík) a vitaminy skupiny B, C, provitamin A kyselinu listovou.

Jeho listy se hodí do polévek nebo do zeleninového pyré či smoothie. Jednoduše z něj můžete vytvořit výbornou přílohu. Z listů kadeřávku před dalším zpracováním nejprve odřízneme tuhé řapíky a pak i silná bílá žebra. Listy důkladně omyjeme pod studenou tekoucí vodou a vaříme je v co nejmenším množství mírně osolené vody 10–15 minut. Uvařené listy scedíme a nasekáme nadrobno. Pak prohřejeme s kouskem másla a dochutíme pepřem a solí.

PESTO Z KADEŘÁVKU

Očištěné, omyté a ořezané listy kadeřávku spaříme pár vteřin v osolené vroucí vodě. Zničí se tím bakterie na povrchu listů a částečně i enzymy způsobující šednutí zelené barvy. Potom nakrájíme na menší kusy a rozmixujeme. V pánvi na sucho osmažíme oloupané mandle, dokud nejsou nazlátlé.

Do mixéru přidáme ořechy a ostatní suroviny a rozmixujeme do požadované konzistence. Pokud se nám pesto zdá příliš hrubé, můžeme přidat olivový olej.

Uskladníme do skleniček Weck a uchováváme v ledničce. Vydrží nám tam přibližně 4 dny. Hodí se k těstovinám, ke steakům nebo k našim výběrovým paštikám

x

Nastavení cookies

Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost

Nezbytné (vždy aktivní nelze vypnout)
Tyto cookies jsou potřeba, aby web fungoval správně
Analytické
Pomáhají nám pochopit, jak web používáte. S jejich pomocí ho můžeme zlepšovat
Profilující (marketingové)
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat relevantní obsah a reklamy, které pro vás mohou být zajímavé a užitečné

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení