Sádlo se škvarky
Sádlo & škvarky
Skvělá pochoutka pro milovníky tradičních zabijačkových dobrot. Připravte si doma poctivé sádlo se škvarky, které se hodí nejen na chleba s cibulí, ale i jako základ pro vaření nebo pečení.
Postup je překvapivě jednoduchý a výsledek vás odmění voňavou klasikou české kuchyně, jakou znaly už naše babičky. Domácí škvarky jsou křupavé, sádlo jemné a chuťově výrazné – ideální zásoba do spíže na chladné dny.
##PRODUCT-WIDGETS-40586##
Počet porcí: 1 dávka
Co budete potřebovat
- 1 kg hřbetního sádla bez kůže
- sůl (dle chuti)
Postup
1
Hřbetní sádlo nakrájejte na kostky cca 2×2 cm. Vložte do vyššího hrnce, přilijte cca 50 ml vody a na středním plameni vařte ~30 min bez pokličky. Sádlo pustí tuk a začne ve vodě plavat; průběžně míchejte, aby se nepřipálilo.
2
Ztlumte plamen tak, aby škvarky jen šuměly. Často kontrolujte a míchejte. Jakmile se odpaří většina vody, hlídejte teplotu, aby se tuk nepřepálil.
3
Sádlo má pěnit — znamená to, že se ještě odpařuje voda. Když pěnění téměř ustane, vypněte a nechte ~30 min dojít na plotně.
4
Škvarky budou zlatavé. Vylovte je děrovanou lžící, případně jemně vymačkejte přebytečný tuk. Sádlo případně osolte dle chuti.
5
Skladování: sádlo v ledničce; škvarky pro křupavost v tmavé chladné spíži. Lze také část sádla prosolit a promíchat se škvarky na pomazánku (při tuhnutí občas promíchat, ať škvarky neklesnou ke dnu). Pro uchování se hodí Weckovky.
Může se vám hodit
##PRODUCT-WIDGETS-40881##
Diskuze (0)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Přidat komentář