Sádlo se škvarky

s__dlo

CO BUDETE POTŘEBOVAT
  • 1 kg hřbetního sádla bez kůže
  • sůl

 

Skvělá pochoutka pro milovníky zabíjačkových dobrot.

Hřbetní sádlo nakrájejte na kostky cca 2x2 cm. Vložte do vyššího hrnce, zalijte 50 ml vody a na středním plameni vařte 30 minut, bez pokličky. Sádlo pustí tuk a začne ve vodě plavat. Nezapomeňte sem tam promíchat, aby se vám nepřipálilo na dně hrnce.

Potom ztlumte plamen tak, aby škvarky šuměly, stále často kontrolujte a míchejte. Jakmile se odpaří většina vody, tuk se může přehřát a to by se nám přepálil.

Sádlo by mělo pěkně pěnit, znamená to, že se ještě odpařuje voda. Jakmile pěnit téměř přestane, vypněte a nechte cca 30 minut dojít na plotně.

V této fázi by vám měly škvarky krásně zezlátnout. Škvarky už můžete děravou lžící sbírat se sádla, případně i trochu zmáčknout, aby vytekl přebytečný tuk.

Sádlo a škvarky můžete uchovat každé zvlášť, nebo škvarky zalité sádlem. V tom případě nesolte. Sádlo je dobré uchovávat v ledničce, škvarky v tmavé nevytápěné spíži, a to z toho důvodu, aby zůstaly křupavé a zlatavé.

Když dáte škvarky do chladničky, vybělí se a po nějaké době zgumovatí. Při správném skladování vydrží až 1 rok.

Případně můžete část sádla prosolit , promíchat se škvarky. Máte připravenou pomazánku, kterou můžete mazat kdykoliv na chleba. Při tuhnutí sádla nezapomeňte promíchat, aby vám škvarky neklesly ke dnu.

K uchování této pomazánky se skvěle hodí Weckovky.

x

Nastavení cookies

Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost

Nezbytné (vždy aktivní nelze vypnout)
Tyto cookies jsou potřeba, aby web fungoval správně
Analytické
Pomáhají nám pochopit, jak web používáte. S jejich pomocí ho můžeme zlepšovat
Profilující (marketingové)
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat relevantní obsah a reklamy, které pro vás mohou být zajímavé a užitečné

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení