Tříkrálový mandlový koláč

Tříkrálový koláč (Galette des Rois)
Inspirujte se tradiční francouzskou pochoutkou Galette des Rois a oslavte svátek Tří králů stylově. Tento křehký koláč z listového těsta s mandlovou náplní skrývá překvapení – podle tradice se do něj zapéká keramická figurka, mince nebo mandlová pecka.
Ten, kdo ji ve své porci objeví, bude mít po celý rok štěstí. A jako bonus získává čestné právo nosit královskou korunu – třeba i ručně vyrobenou z papíru, což potěší hlavně děti. Krásná a chutná tradice, která spojuje rodinu u jednoho stolu.
Počet porcí: 6 koláčků
Ingredience
- 500 g listového těsta
- Mandlová náplň:
- 130 g mletých mandlí
- 130 g změklého másla
- 130 g cukru (krupice)
- 2 vejce
- 1 lžička mandlového nebo jiného sladkého likéru (nemusí být)
- Na potření: 1 vejce
Postup
1
V míse utřete máslo s cukrem a pomalu přidávejte dvě vejce. Vznikne hutnější pěna, do ní vmíchejte mleté mandle a likér. Vytvořte krémovitou hmotu.
2
Těsto rozdělte na dvě části a vyválejte dva kruhy stejného průměru. Jeden položte na plech, doprostřed naneste náplň a vložíte „štěstíčko“ – např. mandli či minci. Nechte volný okraj cca 1,5 cm.
3
Přiklopte druhou částí těsta, okraje navlhčete a pečlivě utěsněte. Nožem naznačte zdobení ve tvaru paprsků slunce, ale těsto neprořízněte.
4
Nechte odpočívat v lednici 20 minut, poté potřete rozšlehaným vajíčkem. Pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 25–30 minut do zlatova.
Může se vám hodit
##PRODUCT-WIDGETS-40874##
Diskuze (0)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Přidat komentář