Tříkrálový mandlový koláč

Inspirujte se tradiční francouzskou pochoutkou Gallete des rois (Tříkrálový koláč) a oslavte společně svátek Tří králů. Podle tradice se do náplně zapéká keramická figurka, mince nebo mandlová pecka. Kdo ji najde ve své porci, toho čeká celý příští rok pořádná porce štěstí. A tento šťastlivec má také právo nosit celý den královskou korunu - třeba jen zhotovenou z papíru, což ocení především děti :)

 trikralovykolac

Ingredience:
500 g listového těsta

Na mandlovou náplň:
130 g mletých mandlí
130 g změklého másla
130 g cukru (krupice)
2 vejce
1 lžička mandlového nebo jiného sladkého likéru (nemusí být)

Na potření:
1 vejce

V míse utřeme máslo s cukrem a pomalu přidáváme dvě vejce, ideálním pomocníkem je ruční šlehač. Měla by nám vzniknout hutnější pěna. Do té přimícháme mleté mandle a lžičku likéru. Ušleháme hustou krémovitou hmotu.

Těsto rozdělíme na dvě částí a vyválíme dva kruhy stejného průměru. K vykrojení správného tvaru nám může pomoci velká poklička.

Jeden kruh položíme na plech vyložený pečícím papírem, naplníme ho mandlovou hmotou. Necháme volné okraje, aby se těsto dobře spojilo se svou vrchní částí (cca 1 - 1,5 cm). Do náplně vložíme “štěstíčko” - figurku, minci nebo mandlovou pecku. Něco, co konzument pro svou velikost nespolkne. Přiklopíme druhou částí vykrojeného těsta. Pokud spojené okraje těsta navlhčíte trochou vody, oba dva pláty se k sobě dobře slepí. Pěkně dobře utěsněte, ať vám koláč “nevyteče”.

Nožem naznačte zdobení ve tvaru paprsků slunce, ale pozor, abyste těsto neprořízli.

Dáme na 20 minut odpočinout do ledničky. Rozehřejeme troubu na 200 °C a pečeme 25 - 30 minut do zlatova. Koláč před a během pečení potíráme rozšlehaným vajíčkem.

Nezapomeňte strávníky upozornit, že v koláči můžou najít své novoroční štěstí.

Pokud byste chtěli vytvořit malé dárky pro své blízké a kamarády. Vyzkoušejte zapéct tyto koláče v malých nízkých Weckovách typu 740 nebo 750. Darujete nejen neuvěřitelnou dobrotu, ale také velkou porci štěstí.

 

 

 

 

x