Vaječný koňak

Vaječný likér (vaječňák)
Když už sladké Vánoce, tak se vším všudy… A k nim neodmyslitelně patří domácí vaječný likér – vaječňák, jak ho znaly už naše babičky a prababičky. Připravoval se nejen na Vánoce, ale i na Velikonoce, a vždy byl malým svátečním potěšením.
Pokud hledáte nápad na jedlý dárek pro kamarádky nebo rodinu, domácí vaječňák je sázka na jistotu. Jeho příprava je jednoduchá a chuť nesrovnatelná s kupovaným – protože ten domácí je dělaný s láskou a poctivými surovinami.
##PRODUCT-WIDGETS-40584##
Počet porcí: 10 skleniček
Co budete potřebovat
- 500 g neslazeného kondenzovaného mléka (1 plechovka)
- 1 lžička vanilkového extraktu nebo 1/2 vanilkového lusku
- 5 žloutků
- 350 g cukru (raději bílého; třtinový zabarví dohněda)
- 300 ml kvalitního alkoholu (brandy, rum) – upravte dle chuti
Jak na to
1
V hrnci povařte kondenzované mléko, cukr a vanilku. Použijete-li lusk, vyškrábněte semínka a po uvaření lusk vyjměte.
2
Připravte vodní lázeň. Ve vodní lázni pomalu zahřívejte žloutky a za stálého šlehání přilévejte mléčnou směs. Dávejte pozor, aby se vejce neuvařila. Míchejte do zhoustnutí.
3
Nechte směs lehce zchladnout, poté přidejte alkohol podle chuti a dobře promíchejte.
4
Likérům a koňakům to sluší ve skleničkách Weck. Přidejte mašličku a visačku – máte krásný vánoční dárek od srdce.
Diskuze (0)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Přidat komentář