Vánoční punč

pun__

CO BUDETE POTŘEBOVAT
  • 1 litr červeného vína
  • 30 ml třtinového rumu nebo griotky
  • ½ litru silného černého čaje
  • 100 ml tekutého koření Na punč s višněmi
  • 1 citron nakrájený na plátky


 

Horký alkoholický nápoj, který si s chutí dopřáváme na vánočních trzích nebo po zimních procházce či lyžovačce, má opravdu zajímavou historii.

Je celosvětově oblíbený a to především proto, že se rozšířil už v 17.století a to překvapivě z Indie. Slovo punč má původ v hindském slovu “pánch” neboli pět. Symbolizovalo pět přísad, který do něj patří - alkohol, cukr, citron, voda nebo černý čaj a koření.

Z Indie se dostal do světa díky britským námořníkům, kteří jej nejdříve importovali do Anglie a odtud už se šířil po celé Evropě a do severní Ameriky. Základním alkoholem bývalo dřív brandy nebo třtinový rum, který se zředil vodou nebo černým čajem a chuťově doladil cukrem, citronem a kořením (skořice, badyán, hřebíček).

Časem se nápoj začal podávat horký na předvánočních trzích a byla tak založena tradice vánočních punčů. V kontinentální Evropě potom trhovci část vody vyměnili za víno a vznikla tak nám nejznámější podoba tohoto oblíbeného nápoje. Může se doplňovat čerstvým, kompotovaným nebo sušeným ovocem, případně je v dětské nealko verzi nahrazeno víno a alkohol ovocnou šťávou (moštem nebo džusem).

My jsme pro vás připravili tekuté koření na punč, které stačí přidat do ohřátého nápoje. Krásně ho ovoní a dochutí směsí koření a karamelu z třtinového cukru. Nápoj už není třeba déle provařovat a ani sladit. Po návratu ze zimní lyžovačky tak oceníte jeho rychlou přípravu a skvělou chuť.

VÁNOČNÍ PUNČ

Ve velkém hrnci ohřejeme směs vína, černého čaje a rumu. Nevaříme. Do hrníčků si připravíme višně. Pokud použijete sušené ovoce, nezapomeňte ho předem namočit (ideálně v rumu nebo v griotce.  Horkou směs nápojů dochutíme našim tekutým kořením Na punč. Podáváme s plátkem citronu. Nejlépe po pořádné zimní koulovačce. :)

Kdo má rád ovoce může si k receptu přidat 200 g kompotovaných višní nebo třeba sušené  rozinky, brusinky,švestky nebo hrušky namočené předem v rumu nebo v griotce.

x

Nastavení cookies

Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost

Nezbytné (vždy aktivní nelze vypnout)
Tyto cookies jsou potřeba, aby web fungoval správně
Analytické
Pomáhají nám pochopit, jak web používáte. S jejich pomocí ho můžeme zlepšovat
Profilující (marketingové)
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat relevantní obsah a reklamy, které pro vás mohou být zajímavé a užitečné

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení