Vánoční punč

pun__

CO BUDETE POTŘEBOVAT
  • 1 litr červeného vína
  • 30 ml třtinového rumu nebo griotky
  • ½ litru silného černého čaje
  • 100 ml tekutého koření Na punč s višněmi
  • 1 citron nakrájený na plátky


 

Horký alkoholický nápoj, který si s chutí dopřáváme na vánočních trzích nebo po zimních procházce či lyžovačce, má opravdu zajímavou historii.

Je celosvětově oblíbený a to především proto, že se rozšířil už v 17.století a to překvapivě z Indie. Slovo punč má původ v hindském slovu “pánch” neboli pět. Symbolizovalo pět přísad, který do něj patří - alkohol, cukr, citron, voda nebo černý čaj a koření.

Z Indie se dostal do světa díky britským námořníkům, kteří jej nejdříve importovali do Anglie a odtud už se šířil po celé Evropě a do severní Ameriky. Základním alkoholem bývalo dřív brandy nebo třtinový rum, který se zředil vodou nebo černým čajem a chuťově doladil cukrem, citronem a kořením (skořice, badyán, hřebíček).

Časem se nápoj začal podávat horký na předvánočních trzích a byla tak založena tradice vánočních punčů. V kontinentální Evropě potom trhovci část vody vyměnili za víno a vznikla tak nám nejznámější podoba tohoto oblíbeného nápoje. Může se doplňovat čerstvým, kompotovaným nebo sušeným ovocem, případně je v dětské nealko verzi nahrazeno víno a alkohol ovocnou šťávou (moštem nebo džusem).

My jsme pro vás připravili tekuté koření na punč, které stačí přidat do ohřátého nápoje. Krásně ho ovoní a dochutí směsí koření a karamelu z třtinového cukru. Nápoj už není třeba déle provařovat a ani sladit. Po návratu ze zimní lyžovačky tak oceníte jeho rychlou přípravu a skvělou chuť.

VÁNOČNÍ PUNČ

Ve velkém hrnci ohřejeme směs vína, černého čaje a rumu. Nevaříme. Do hrníčků si připravíme višně. Pokud použijete sušené ovoce, nezapomeňte ho předem namočit (ideálně v rumu nebo v griotce.  Horkou směs nápojů dochutíme našim tekutým kořením Na punč. Podáváme s plátkem citronu. Nejlépe po pořádné zimní koulovačce. :)

Kdo má rád ovoce může si k receptu přidat 200 g kompotovaných višní nebo třeba sušené  rozinky, brusinky,švestky nebo hrušky namočené předem v rumu nebo v griotce.