Vepřový sulc

sulc

CO BUDETE POTŘEBOVAT
  • 1 vepřová nožička
  • 1 osolené vepřové koleno
  • 2 bobkové listy
  • 10 kuliček pepře
  • 150 g mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • 3 polévkové lžíce bílého vinného octa
  • sůl, čerstvě mletý pepř

JDEME VAŘIT

Vepřovou nožičku a koleno očistěte a omyjte pod tekoucí vodou. Spolu s kořením vložte do velkého hrnce. Zalijte studenou vodou, osolte a přiveďte k varu. Průběžně sbírejte pěnu vzniklou na povrchu. Poté snižte teplotu, přidejte rozdrcený česnek a vařte doměkka, cca 2-2,5 hodiny.

Dobu varu zkrátíte použitím tlakového hrnce. Asi 20 minut před dovařením přidejte mrkev v celku. Neměla by se totiž začít rozpadat. Poté ji vyjměte a nechte vychladnout. Nakrájejte na asi centimetrové kostky a nechte ji stranou.

PLNĚNÍ DO FOREM

Vyjměte maso z vývaru a nechte trochu vychladnout. Pak ho oberte od kostí a nakrájejte na kostičky (spíše menší kousky, vypadají pak pěkně ve skleničkách). Přidejte nakrájenou mrkev a touto směsí naplňte připravené skleničky (masovky s rozšířeným hrdlem, aby se to dalo po ztuhnutí vyklopit), nebo vhodnou formu. Dobře poslouží třeba srnčí hřbet.

Vývar slijte přes jemné síto, dochuťte octem, solí a pepřem a přelijte směs ve skleničkách, tak aby byla zcela pokryta. Sulc můžeme krátce sterilovat, řekněme 30 minut při 80 °C. Pokud jej plánujete spotřebovat během dvou, nebo tří dnů, rovnou ho dejte ztuhnout přes noc do ledničky.

Podávat ho můžete s  chlebem a jak kdo má rád.  S cibulkou a octem, s nakládanými okurkami, nebo s hořčicí a křenem.