Domácí ajvar z pečených paprik a lilku – balkánská pochoutka

Ajvar recept
Domácí ajvar z pečených paprik a lilku – balkánská pochoutka
Ajvar je výjimečná balkánská pomazánka z pečených paprik a lilku. Skvěle se hodí na tousty, topinky, do burgerů, k sýrům nebo masu – možnosti použití ajvaru jsou opravdu široké. Pokud dáváte přednost příraznější chuti, můžete si připravit i ajvar ostrý. Oblíbenou kombinací je také ajvar s bulgurem, který vytvoří chutný a zdravý oběd. A mimochodem – správná ajvar pronunciation zní "aj-var". Domácí ajvar bez konzervantů snadno zavaříte do sklenic Weck a potěšíte jím i jako jedlý dárek.
Množství 2 litry
Čas cca 3 hodiny
Náročnost 3/5
Množství: 2

Suroviny

  • 2 menší lilky
  • 5 kg červených paprik (nejlépe kápií)
  • 170 ml oleje (slunečnicový, olivový)
  • sůl podle chuti

Postup

1
Lilky propíchejte vidličkou a dejte péct cca na půl hodiny na 200 °C. Po vychladnutí vyškrábejte dužinu.
2
Papriky upečte nebo ugrilujte, zapařte v sáčku a oloupejte. Odstraňte stopky a semínka.
3
Spolu s lilkem propasírujte přes mlýnek nebo lis. Mixér používejte opatrně – ajvar by měl zůstat strukturovaný.
4
Směs dejte do hrnce, zalijte olejem a osolte. Vařte zvolna a míchejte, dokud se šťáva nespojí s hmotou a nezhoustne.
5
Plňte do čistých sklenic Weck a sterilujte 20 minut při 80 °C.
Tip: Ajvar uchovávejte v lednici po otevření až měsíc. Skvěle se hodí jako příloha k masu, do burgerů nebo na topinky.

Diskuze (0)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

x