
Domácí griotka z višní po babičce
Ověřený griotka z višní recept, který v naší rodině přechází z generace na generaci. Tento višňový likér s vodkou vyniká rubínovou barvou, vyváženou chutí a vůní koření. Hodí se nejen jako jedlý dárek, ale i k doladění dezertů nebo slavnostnímu přípitku. A pokud máte po ruce i jiné plody, zkuste varianty jako domácí griotka z třešní, griotka z trnek nebo méně tradiční domácí griotka z aronie.
Množství cca 5 lahví
Doba přípravy 30 minut + 2–3 měsíce zrání
Náročnost 1/5
Počet lahví: 5
Suroviny
- 3000 g višní (s peckou, se stopkou)
- 1000 g cukru krystalu
- 1000 ml vodky
- 1 hrst rozinek
- 1 ks pomeranč (kůra v plátcích, nejlépe bio)
- 6 ks hřebíčku
- 1 ks svitek skořice
Postup přípravy:
1
Višně důkladně omyjte a nechte okapat. Připravte si velkou nádobu (min. 5 litrů), do které vložíte višně i se stopkami.
2
Přidejte cukr, rozinky, koření a pomerančovou kůru. Vše zalijte vodkou tak, aby bylo ovoce ponořené. Uzavřete nádobu víkem.
3
Umístěte na slunné místo a nechte zrát 2–3 měsíce. Občas lehce protřepte. Hotovou griotku slijte do lahví, višně můžete využít na dezerty nebo do koktejlů.
Tip: Přelijte do lahví nebo sklenic Weck, přidejte ručně psanou etiketu a máte skvělý jedlý dárek.
Další tipy a varianty:
- Domácí griotka z třešní má jemnější chuť a hodí se pro ty, kdo mají rádi nasládlé ovocné likéry.
- Griotka z trnek překvapí tmavší barvou a svíravější chutí – skvělé do vánočních punčů.
- Domácí griotka z aronie je modernější varianta plná antioxidantů. Ideální pro milovníky netradičních chutí.
- Přidejte do macerace vanilku, badyán nebo pár kapek mandlového extraktu pro jemnější chuť.
- Hotovou griotku skladujte na chladném a temném místě – s věkem získává na chuti.