Cuketová sezona
Cukety jsou velmi zdravé – mají minimum kalorií, ale spoustu minerálů. Působí příznivě na srdce, ledviny a trávení, pomáhají při cukrovce, revmatismu i dně a mají protirakovinné účinky. Navíc se dají nápaditě upravit na desítky způsobů.
##PRODUCT-WIDGETS-41054##
V kuchyni existuje nespočet receptů – děti milují krémovou cuketovou polévku, dospělí zase středomořskou minestrone nebo ratatouille. Skvělou klasikou jsou i cuketové řízky nebo cukeťáky, tedy smažené placičky z nastrouhaných cuket.
Cukety lze zapékat s mletým masem a rajčaty, grilovat, použít místo zelí nebo z nich upéct buchtu. Pozdní úrodu je nejlepší uložit do studeného sklepa, kde vydrží až do zimy. A pokud je chcete uchovat delší dobu, máme pro vás několik variant konzervace.
Jak cuketu uchovat
Nejjednodušší způsob je mražení – oloupanou cuketu nakrájejte na plátky nebo nastrouhejte. Vzhledem k jejímu vysokému obsahu vody se mražená verze hodí spíše do polévek nebo dětských příkrmů.
Skvělou možností je zavařování. Připravte cuketu do krásných skleniček Weck a budete mít i krásný dárek pro rodinu či přátele.
Vyzkoušejte naši cuketovou pomazánku na topinky – ideální k zimním večerům. Nebo zeleninovou omáčku s paprikou a cuketou, která výborně ladí k masu či rýži.
Gurmáni si zamilují grilované plátky cukety naložené v oleji s bylinkami a česnekem. Ještě zajímavější variací jsou nakládané cuketové rolky s kozím sýrem a slaninkou – originální předkrm a výborná delikatesa k vínu nebo pivu.
Jaké jsou vaše oblíbené způsoby zpracování cuket?
##PRODUCT-WIDGETS-40954##
Diskuze (0)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.